U bent hier: Welkom » Alle Personen » Bevrijdingsfeest

Bevrijdingsfeest

   

Op 8 mei 1945 werd de Oldenzaalse bevolking op de Groote Markt een bevrijdingsfeest aangeboden door de Canadese troepen. Een groepje jongeren bracht tijdens het feest ontvlambare brandplaatjes uit granaathulzen tot ontploffing, die ze uit een Duits munitiedepot van het Marthalager op de Tankenberg haalden. Vlak voor middernacht ging dat gigantisch mis. Er ontstond een geweldige explosie. Op de gehele Groote Markt en omgeving was geen ruit meer heel. Toen de rook was opgetrokken, zag men overal doden en zwaargewonden liggen, getroffen door de scherven van een uiteengespatte granaathuls. Zestig mensen met verwondingen werden naar het Oldenzaalse ziekenhuis gebracht. Acht mensen verloren het leven. Het feest dat na vijf oorlogsjaren vreugde moest brengen, bracht voor vele gezinnen onmetelijk veel verdriet.

“Mijn moeder ging de eerste maanden elke avond naar het kerkhof. Huilen. Zo verdrietig. Ze is er eigenlijk nooit meer overheen gekomen. Je kon het altijd aan haar zien.”

“Er werd weinig gesproken over wat men toen heeft meegemaakt, het verdriet was te groot. Pas toen mijn moeder (zijn zus) de zestig al gepasseerd was, heeft ze wel eens laten vallen dat het verdriet over het verlies van haar broers wat milder werd nadat haar eerste kleinzoon was geboren. Dus een lang gedragen stil verdriet dat ze niet heeft kunnen delen, helaas.”


Verhaal  Eindelijk vrij en dan de dood

Verhaal: Voor de acht slachtoffers van het bevrijdingsfeest is geen monument

verhaal: Bevrijdingsfeest 8 mei 1945: een stil verdriet

https://www.twentefm.nl – Stil staan bij slachtoffers bevrijdingsfeest 1945 in Oldenzaal na jaren van stil verdriet


Op 8 mei 2021 is het monument onthuld.

  


Poltierapport:

Bevrijdingsfeest krant   Bevrijdingsfeest krant


Tijdens de viering van 10 mei 2020 in de Plechelmusbasiliek zijn de slachtoffers van het bevrijdingsfeest herdacht. De toespraak van Henk voor de slachtoffers van het bevrijdingsfeest is terug te beluisteren vanaf 0,53 u. op https://www.plechelmus-parochie.nl/live-de-viering-volgen/herhaling-vieringen-in-de-basiliek/

Ook hier na te lezen: Herdenking Plechelmus 10-05-2020-toespraak

Bevrijdingsfeest Herdenkingsmis


Het streefbedrag voor het gedenkteken ‘vergeten’ slachtoffers 8 mei 1945 is gehaald.

Op 18 januari werd bekend gemaakt dat € 3.500,- nodig was om een gedenkteken te realiseren voor de acht slachtoffers die vielen bij het bevrijdingsfeest op 8 mei 1945. Het streefbedrag is in ruim één week tijd behaald. Op 19 januari werd via een crowdfundingsite de inzameling gestart. Oldenzaalse inwoners en ondernemers doneerden massaal. Maar ook schoolklassen en sportteams gaven gul. In totaal kwamen 126 donaties binnen. Maandag 1 februari werd de crowdfundingsite gesloten en stond de teller op € 3.720,- Op de rekening was apart nog eens € 125,- overgemaakt. De werkgroep is erg blij met het fantastische resultaat en dankt alle gevers!