U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers M t/m S » Raeke, Gerrit Jan

Raeke, Gerrit Jan

  • Geboren 13-02-1927 te Oldenzaal
  • Overleden 09-05-1945 te Oldenzaal – 18 jaar
  • Z.v. Hermannus Johannes Raeke, groentehandelaar, en Aleida Brigitta ter Laak

Hij was de oudste van de vier kinderen uit het gezin. Ze woonden aan de Kortestraat 10 te Oldenzaal, zijn vader had hier een groentezaak. Gerit was kantoorbediende. Hij voetbalde bij Quick 20.

Hij is omgekomen tijdens het bevrijdingsfeest op de Groote MarktHij raakte zwaargewond door een granaatscherf in zijn rug en metaalscherven in zijn longen. Hij is de volgende middag overleden.

Op 8 mei 1945 werd op de Groote Markt een bevrijdingsfeest met vuurwerk door de Canadese troepen aangeboden. Een groepje jongeren bracht tijdens het feest ontvlambare brandplaatjes uit granaathulzen tot ontploffing, die ze uit een Duits munitiedepot van het Marthalager haalden. Vlak voor middernacht ging dat gigantisch mis. Er ontstond een geweldige explosie. Op de gehele Groote Markt en omgeving was geen ruit meer heel. Toen de rook was opgetrokken, zag men overal doden en zwaargewonden liggen, getroffen door de scherven van een uiteengespatte granaathuls. Zestig mensen met verwondingen werden naar het Oldenzaalse ziekenhuis gebracht. Acht mensen verloren het leven. Het feest dat na vijf oorlogsjaren vreugde moest brengen, bracht voor vele gezinnen onmetelijk veel verdriet.

“Mijn moeder ging de eerste maanden elke avond naar het kerkhof. Huilen. Zo verdrietig. Ze is er eigenlijk nooit meer overheen gekomen. Je kon het altijd aan haar zien. Het idee dat hij nu nog makkelijk had kunnen leven. Al die jaren, die ik wel heb gehad en hij nooit heeft gekregen.”

Begraven: R.K. Begraafplaats te Oldenzaal.

Monument voor de slachtoffers van het bevrijdingsfeest.

Verhaal: Eindelijk vrij en dan de dood

Raeke Gerrit Jan

 

 

 

 

 

Raeke Gerrit Jan

Raeke Gerrit JanCollet, Gerhardus Stephanus Christianus