U bent hier: Welkom » Bevrijdingsfeest

Bevrijdingsfeest

www.doneeractie.nl/actie/48754

Mocht iemand problemen hebben met de doneersite, dan kunt u het geld ook overmaken naar: Stichting Herdenkingstuin Oldenzaal NL 50 RBRB 0841328730 t.b.v. Gedenkteken Slachtoffers 8 mei 1945.

==============================================================================

Tijdens de viering van 10 mei 2020 in de Plechelmusbasiliek zijn de slachtoffers van het bevrijdingsfeest herdacht. De toespraak van Henk voor de slachtoffers van het bevrijdingsfeest is terug te beluisteren vanaf 0,53 u. op https://www.plechelmus-parochie.nl/live-de-viering-volgen/herhaling-vieringen-in-de-basiliek/

Ook hier na te lezen: Herdenking Plechelmus 10-05-2020-toespraak

Bevrijdingsfeest Herdenkingsmis

Op 8 mei 1945 werd de Oldenzaalse bevolking op de Groote Markt een bevrijdingsfeest aangeboden door de Canadese troepen. Een groepje jongeren bracht tijdens het feest ontvlambare brandplaatjes uit granaathulzen tot ontploffing, die ze uit een Duits munitiedepot van het Marthalager op de Tankenberg haalden. Vlak voor middernacht ging dat gigantisch mis. Er ontstond een geweldige explosie. Op de gehele Groote Markt en omgeving was geen ruit meer heel. Toen de rook was opgetrokken, zag men overal doden en zwaargewonden liggen, getroffen door de scherven van een uiteengespatte granaathuls. Zestig mensen met verwondingen werden naar het Oldenzaalse ziekenhuis gebracht. Acht mensen verloren het leven. Het feest dat na vijf oorlogsjaren vreugde moest brengen, bracht voor vele gezinnen onmetelijk veel verdriet.

Poltierapport:


Mijn moeder ging de eerste maanden elke avond naar het kerkhof. Huilen. Zo verdrietig. Ze is er eigenlijk nooit meer overheen gekomen. Je kon het altijd aan haar zien.

“Er werd weinig gesproken over wat men toen heeft meegemaakt, het verdriet was te groot. Pas toen mijn moeder (zijn zus) de zestig al gepasseerd was, heeft ze wel eens laten vallen dat het verdriet over het verlies van haar broers wat milder werd nadat haar eerste kleinzoon was geboren. Dus een lang gedragen stil verdriet dat ze niet heeft kunnen delen, helaas.”

Verhaal  Eindelijk vrij   en dan de dood

Verhaal: Voor de acht slachtoffers van het bevrijdingsfeest is geen monument

verhaal: Bevrijdingsfeest 8 mei 1945: een stil verdriet

Bevrijdingsfeest krant   Bevrijdingsfeest krant