U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers M t/m S » Riekert, Franciscus Antonius

Riekert, Franciscus Antonius

  • Geboren 26-07-1927 te Oldenzaal
  • Overleden 09-05-1945 te Oldenzaal – 17 jaar
  • Z.v. Gerrit Riekert, wever, en Gesina Geertruida Veld

Frans was de derde van de vier kinderen. Het gezin woonde aan de Dahliastraat 15 te Oldenzaal. Hij was kapper.

Hij is omgekomen tijdens het bevrijdingsfeest op de Groote Markt. Hij raakte zwaar gewond door een granaatscherf in zijn been en is de volgende morgen overleden.

 Op 8 mei 1945 werd op de Groote Markt een bevrijdingsfeest met vuurwerk door de Canadese troepen aangeboden. Een groepje jongeren bracht tijdens het feest ontvlambare brandplaatjes uit granaathulzen tot ontploffing, die ze uit een Duits munitiedepot van het Marthalager haalden. Vlak voor middernacht ging dat gigantisch mis. Er ontstond een geweldige explosie. Op de gehele Groote Markt en omgeving was geen ruit meer heel. Toen de rook was opgetrokken, zag men overal doden en zwaargewonden liggen, getroffen door de scherven van een uiteengespatte granaathuls. Zestig mensen met verwondingen werden naar het Oldenzaalse ziekenhuis gebracht. Acht mensen verloren het leven. Het feest dat na vijf oorlogsjaren vreugde moest brengen, bracht voor vele gezinnen onmetelijk veel verdriet.

“Hij heeft nog een bloedtransfusie gehad van een Canadees, maar was niet meer te redden. Frans was al op weg geweest naar huis en is toen toch nog weer teruggegaan. Het noodlot tegemoet. Zijn oudste zus was enkele dagen daarvoor getrouwd. De feestvreugde veranderde in groot verdriet.”

Begraven: R.K. Begraafplaats te Oldenzaal.

Monument voor de slachtoffers van het bevrijdingsfeest.

Riekert Frans

Riekert Frans Riekert Frans