U bent hier: Welkom » Alle Personen » Geallieerden Oldenzaal

Geallieerden Oldenzaal

“Who gave their life that we might live.”

  

De Spitfire van de piloot Robert James Land van de Canadian Royal Air Force werd op14 januari 1945 neerschoten en crashte aan de Hengeloschestraat. Hierbij is Robert Land omgekomen. Hij was de enige Canadees, alle andere hier begraven geallieerden waren Britten.

Ze zijn allen na 2 april 1945 omgekomen. William Hayler werd op 3 april 1945 ‘killed in action’. De anderen zijn aan hun verwondingen overleden. In Oldenzaal zelf hebben, voor zover bekend, toen geen gevechten plaatsgevonden. Het is aannemelijk dat ze bij gevechten rondom Oldenzaal gewond zijn geraakt en omgekomen, waarna ze hier zijn begraven.

Luitenant Kolonel Francis Leland en zijn chauffeur Alexander Gibb raakten op 12 april 1945 gewond bij een bombardement aan de rand van Oldenzaal. Beiden zijn aan hun verwondingen overleden.

Al deze geallieerden kwamen van verschillende divisies en waren aan de Guards Armoured Division toegevoegd. Tussen 18 en 29 juni 1944 landde dit bataljon in Normandië en nam deel aan de ontsnapping uit de Normandy Beach-Head. Vervolgens nam het deel aan de beruchte gevechten in de Bocage, voordat het met de Guards Armoured Division naar Nederland ging en deelnam aan Operatie Market Garden. Op 24 maart 1945 lukte het de geallieerden om de Rijn, tussen Emmerich en Wesel, over te steken om van daaruit Duitsland in te trekken. De Guards Armoured Division kreeg opdracht om via Aalten, Lichtenvoorde en Groenlo door te stoten naar Enschede. In Eibergen boog het 1st. Armd. Bn. Coldstream Guards ondersteund door tanks af richting Neede, Rietmolen en Beckum om via de Lonnekerbrug (Enschede) op te trekken naar Oldenzaal. De Britse troepen zijn daarna grotendeels verder getrokken, waarna de Canadese troepen in de bevrijde plaatsen het dagelijks bestuur overnamen.

Geallieerde graven Oldenzaal