U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers S t/m Z » Veldhuis ten, Jan

Veldhuis ten, Jan

  • Geboren 07-09-1926 te Oldenzaal
  • Overleden 09-05-1945 te Oldenzaal – 18 jaar
  • Z.v. Bernardus Gerhardus ten Veldhuis, schoenmaker, en Albertha Geertruida Wilderink

Het gezin met negen kinderen woonde aan de Lyceumstraat 97 te Oldenzaal. Ze woonden eerder aan de Steenstraat 43, maar verhuisden na het overlijden van vader. Jan was kapper. Hij voetbalde bij Quick 20.

Hij is omgekomen tijdens het bevrijdingsfeest op de Groote Markt. Hij raakte zwaargewond. Zijn broer Dirk heeft hem nog naar het ziekenhuis gedragen, waar Jan is overleden.

Dit gezin werd wel onnoemelijk zwaar getroffen. Zijn broer Bernard overleed in oktober 1940 aan een hartkwaal en zijn vader overleed in augustus 1941. Zijn broer Albert kwam in november 1944 om bij de beschieting op de Koppelboer.

Op 8 mei 1945 werd op de Groote Markt een bevrijdingsfeest met vuurwerk door de Canadese troepen aangeboden. Een groepje jongeren bracht tijdens het feest ontvlambare brandplaatjes uit granaathulzen tot ontploffing, die ze uit een Duits munitiedepot van het Marthalager haalden. Vlak voor middernacht ging dat gigantisch mis. Er ontstond een geweldige explosie. Op de gehele Groote Markt en omgeving was geen ruit meer heel. Toen de rook was opgetrokken, zag men overal doden en zwaargewonden liggen, getroffen door de scherven van een uiteengespatte granaathuls. Zestig mensen met verwondingen werden naar het Oldenzaalse ziekenhuis gebracht. Acht mensen verloren het leven. Het feest dat na vijf oorlogsjaren vreugde moest brengen, bracht voor vele gezinnen onmetelijk veel verdriet.

“Er werd weinig gesproken over wat men toen heeft meegemaakt, het verdriet was te groot. Pas toen mijn moeder (zijn zus) de zestig al gepasseerd was, heeft ze wel eens laten vallen dat het verdriet over het verlies van haar broers wat milder werd nadat haar eerste kleinzoon was geboren. Dus een lang gedragen stil verdriet dat ze niet heeft kunnen delen, helaas.”

Begraven: R.K. Begraafplaats te Oldenzaal, graf geruimd.

Monument voor de slachtoffers van het bevrijdingsfeest.

 

Veldhuis ten Albert en Jan

Veldhuis ten Jan

Veldhuis ten JanRaeke Gerrit Jan