U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers S t/m Z » Veldhuis ten, Albertus

Veldhuis ten, Albertus

  • Geboren 28-11-1921 te Oldenzaal
  • Overleden 14-11-1944 te Losser – 22 jaar
  • Z.v. Bernardus Gerhardus ten Veldhuis, schoenmaker, en Albertha Geertruida Wilderink

Het gezin met negen kinderen woonde aan de Lyceumstraat 97 te Oldenzaal. Ze woonden eerder aan de Steenstraat 43, maar verhuisden na het overlijden van vader. Albert was kantoorbediende. Hij was voetballer bij Quick ’20.

Hij raakte zwaargewond bij een treinbeschieting op de Koppelboer. Hij is uiteindelijk aan de opgelopen verwondingen overleden. Albert zat tijdens de beschieting in de trein.

In de middag van 6 november 1944 verschenen acht Amerikaanse jagers boven Oldenzaal. Eerst werd een bom bij de Leemsteeg afgeworpen. Hierbij raakte een huis beschadigd, terwijl twee vrouwen door rondvliegende kogels werden verwond. Even daarna concentreerden de vliegers zich op een trein bij de Koppelboer. De Duitse Flak vuurde verbeten maar ze konden niet verhinderen dat enkele bommen werden afgegooid. Hierdoor werden drie burgers en zes Duitsers gedood. Dertig andere Duitsers raakten gewond. De drie omgekomen burgers waren Gertrud ten Cate, Bernardus Christenhusz en Albert ten Veldhuis.

Dit gezin werd wel onnoemelijk zwaar getroffen. Zijn broer Bernard overleed in oktober 1940 aan een hartkwaal en zijn vader overleed in augustus 1941. Zijn broer Jan kwam in mei 1945 om bij de ontploffing tijdens het bevrijdingsfeest.

Begraven: R.K. Begraafplaats te Oldenzaal, graf geruimd.

Oorlogsmonument te Oldenzaal.

Genoemd op het KNVB-monument te Zeist.

Verhaal: Een voetbalmonument

Veldhuis ten Albert en Jan

Veldhuis ten Albert