U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers A t/m C » Christenhusz, Bernardus Hermannus

Christenhusz, Bernardus Hermannus

  • Geboren 29-07-1900 te Losser
  • Overleden 06-11-1944 te Losser – 44 jaar
  • Z.v. Bernardus Christenhusz, arbeider, en Maria Perrevoort
  • Gehuwd in 1927 met Johanna Hendrika Maria Gerwers

Bernardus groeide op aan de Kastanjestraat 57 te Oldenzaal.

Hij kwam uit een gezin met zes kinderen. Zijn moeder overleed in 1909 na de bevalling van het zevende kind, evenals de baby. Zijn vader hertrouwde met Euphemia Geertruida Molthof. Uit dit huwelijk werden nog vijf kinderen geboren.

Bernardus vertrok na zijn huwelijk naar de Nieuwe Dijk 104 te Enschede. Hij werd vader van twee kinderen. Hij werkte als expeditieknecht bij de firma R.S.K. te Almelo.  

Hij werd gedood bij een treinbeschieting op de Koppelboer bij wachtpost 37. In de middag van 6 november 1944  verschenen acht Amerikaanse jagers boven Oldenzaal. Eerst werd een bom bij de Leemsteeg afgeworpen. Hierbij raakte een huis beschadigd, terwijl twee vrouwen door rondvliegende kogels werden verwond. Even daarna concentreerden de vliegers zich op een trein bij de Koppelboer. De Duitse Flak vuurde verbeten maar ze konden niet verhinderen dat enkele bommen werden afgegooid. Hierdoor werden drie burgers en zes Duitsers gedood. Dertig andere Duitsers raakten gewond. De drie omgekomen burgers waren Gertrud ten Cate, Bernardus Christenhusz en Albertus ten Veldhuis.

Begraven: R.K. Begraafplaats te Oldenzaal.

Oorlogslogsmonument te Oldenzaal.