U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers C t/m K » Croonen, Bernardina Maria Teresa

Croonen, Bernardina Maria Teresa

  • Geboren 19-01-1925 te Oldenzaal
  • Overleden 09-05-1945 te Oldenzaal – 20 jaar
  • D.v. Karel Lodewijk Croonen, architect, en Bernardina Gerharda Johanna Brummelhuis

Dini was de jongste van de negen kinderen. Het gezin woonde aan de Paradijsstraat 2 te Oldenzaal. Ze was medewerkster bij de Dienst Repatriëring.

Haar vader overleed in 1930. Hij was onder andere de architect van de Antoniuskerk, het ziekenhuis en van de Franciscusschool.

Ze is omgekomen tijdens het bevrijdingsfeest op de Groote Markt. Ze kreeg een scherf in haar hals en is na enkele uren overleden.

Op 8 mei 1945 werd op de Groote Markt een bevrijdingsfeest met vuurwerk door de Canadese troepen aangeboden. Een groepje jongeren bracht tijdens het feest ontvlambare brandplaatjes uit granaathulzen tot ontploffing, die ze uit een Duits munitiedepot van het Marthalager haalden. Vlak voor middernacht ging dat gigantisch mis. Er ontstond een geweldige explosie. Op de gehele Groote Markt en omgeving was geen ruit meer heel. Toen de rook was opgetrokken, zag men overal doden en zwaargewonden liggen, getroffen door de scherven van een uiteengespatte granaathuls. Zestig mensen met verwondingen werden naar het Oldenzaalse ziekenhuis gebracht. Acht mensen verloren het leven. Het feest dat na vijf oorlogsjaren vreugde moest brengen, bracht voor vele gezinnen onmetelijk veel verdriet.

“Mijn vader (broer Anton) was er ook bij. Hij raakte zwaar gewond aan zijn arm.”

Begraven: R.K. Begraafplaats te Oldenzaal.

Monument voor de slachtoffers van het bevrijdingsfeest.

 

Croonen Dini bidprentje    Croonen Dini bidprentje

Croonen Dini

Croonen, Bernardina Maria Teresa Croonen, Bernardina Maria Teresa Croonen, Bernardina Maria Teresa