U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers C t/m K » Collet, Gerhardus Stephanus Christianus

Collet, Gerhardus Stephanus Christianus

  • Geboren 26-12-1926 te Oldenzaal
  • Overleden 09-05-1945 te Oldenzaal – 18 jaar
  • Z.v. Wilhelmus Hendrikus Collet, wever, en Grada Maria van Eeschede

Hij was de jongste van de zeven kinderen. Het gezin woonde aan de Dahliastraat 24 te Oldenzaal. Gerard was schoenmaker. Hij voetbalde bij Quick 20.

Hij is omgekomen tijdens het bevrijdingsfeest op de Groote Markt. Hij raakte zwaargewond en is twee uur later overleden.

Op 8 mei 1945 werd op de Groote Markt een bevrijdingsfeest met vuurwerk door de Canadese troepen aangeboden. Een groepje jongeren bracht tijdens het feest ontvlambare brandplaatjes uit granaathulzen tot ontploffing, die ze uit een Duits munitiedepot van het Marthalager haalden. Vlak voor middernacht ging dat gigantisch mis. Er ontstond een geweldige explosie. Op de gehele Groote Markt en omgeving was geen ruit meer heel. Toen de rook was opgetrokken, zag men overal doden en zwaargewonden liggen, getroffen door de scherven van een uiteengespatte granaathuls. Zestig mensen met verwondingen werden naar het Oldenzaalse ziekenhuis gebracht. Acht mensen verloren het leven. Het feest dat na vijf oorlogsjaren vreugde moest brengen, bracht voor vele gezinnen onmetelijk veel verdriet.

“Mijn vader (zijn broer Marinus) vertelde er vaak over. Het was een harde klap voor het gezin toen. Hij sliep met Gerard op één kamer. Hij hoorde dat er mensen aan de voordeur kwamen. Zij kwamen vertellen wat er was gebeurd. Hij keek toen gelijk naast zich en zag dat Gerard er niet was…. Toen schrok hij heel erg en vermoedde al dat er iets ergs was gebeurd. De gewonden van die ontploffing op de markt werden gescheiden in lichtgewonden en zwaargewonden. Gerard is toen door een beoordelingsfout van een arts ter plekke bij de verkeerde groep ingedeeld. Ze hebben hem bij de licht gewonden gelegd, terwijl hij zwaar gewond was. Als dit niet fout was gegaan, had hij mogelijk nog geleefd. Gerard was er samen met zijn buurjongen Frans Riekert naartoe gegaan, ook Frans is omgekomen. Hij vertelde vaak hoe het was gebeurd. Ze hadden die brandplaatjes ergens ingestopt en toen aangestoken. Het probleem was daarbij echter dat ze er een deksel op hadden vastgemaakt waardoor de plaatjes niet naar boven weg konden bij de ontploffing, maar alleen maar naar de zijkanten. Zonder deksel was het niet zo dramatisch afgelopen.”

Begraven: R.K. Begraafplaats te Oldenzaal.

Monument voor de slachtoffers van het bevrijdingsfeest.

Genoemd op het KNVB-monument te Zeist.

Collet Gerard

Het gezin in 1931

Collet, Gerhardus Stephanus Christianus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Collet Gerard

Collet, GerhardusCollet, Gerhardus Stephanus Christianus Collet Gerard