U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers K t/m M » Krüpers, Bernardus Gerhardus

Krüpers, Bernardus Gerhardus

  • Geboren 04-10-1927 te Oldenzaal
  • Overleden 12-05-1945 te Oldenzaal – 17 jaar
  • Z.v. Marinus Hermannus Krüpers, spoorarbeider, en Arnolda Barbara Antonia Willemsen

Bennie was de vierde uit een gezin met negen kinderen. Ze woonden aan de Sparstraat 24 te Oldenzaal. Hij was kantoorbediende.  

Hij is drie dagen later overleden aan de verwondingen die hij opliep tijdens de explosie met het bevrijdingsfeest.

Op 8 mei 1945 werd op de Groote Markt een bevrijdingsfeest met vuurwerk door de Canadese troepen aangeboden. Een groepje jongeren bracht tijdens het feest ontvlambare brandplaatjes uit granaathulzen tot ontploffing, die ze uit een Duits munitiedepot van het Marthalager haalden. Vlak voor middernacht ging dat gigantisch mis. Er ontstond een geweldige explosie. Op de gehele Groote Markt en omgeving was geen ruit meer heel. Toen de rook was opgetrokken, zag men overal doden en zwaargewonden liggen, getroffen door de scherven van een uiteengespatte granaathuls. Zestig mensen met verwondingen werden naar het Oldenzaalse ziekenhuis gebracht. Acht mensen verloren het leven. Het feest dat na vijf oorlogsjaren vreugde moest brengen, bracht voor vele gezinnen onmetelijk veel verdriet.

“Mijn moeder (zijn zus Jo) weet het nog als de dag van gisteren. Op de bewuste feestdag ging Bennie samen met een aantal kameraden naar het plein, waar de feeststemming in volle gang was. Niet te laat thuis riep zijn moeder hem nog na. Op een gegeven moment werden er zelfgemaakte bommen tot ontploffing gebracht. Het plein veranderde in een ware nachtmerrie. Overal lagen mensen, gewond of al overleden. Bennie was een van de gewonden maar hij bloedde zo hevig dat ze er vanuit gingen dat hij al was overleden. Na een aantal uren liep er een pater van het Lyceum langs hem en geconstateerde dat hij nog in leven was. Hij is toen naar het ziekenhuis gebracht waar hij drie dagen later overleed. Mijn moeder weet het nog als de dag van gisteren. Het ongeluk gebeurde op een woensdag en op zaterdag is hij overleden. Misschien als ze eerder ontdekt hadden dat hij nog leefde, had hij het wellicht overleefd. Zijn moeder is hier nooit meer overheen gekomen.”

Begraven: R.K. Begraafplaats te Oldenzaal.

Monument voor de slachtoffers van het bevrijdingsfeest.

Krüpers Bernardus Gerharduss

 

 

 

 

 

 

 

Krüpers Bennie

Krüpers Bernardus GerhardussKrüpers Bernardus Gerharduss