U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers K t/m M » Kaufmann-Melamed, Chawa Dawidowna Jankelowna

Kaufmann-Melamed, Chawa Dawidowna Jankelowna

Kaufmann, Moritz

  • Geboren 25-06-1879 te Lösnich, Duitsland
  • Overleden 27-11-1942 te Auschwitz, Polen – 63 jaar
  • Z.v. Aron Kaufmann, en Fannij Hirsch
  • Gehuwd in 1918 met Chawa Dawidowna Jankelowna Melamed

Kaufmann-Melamed, Chawa Dawidowna Jankelowna

  • Geboren 18-08-1892 te Siard, Rusland
  • Overleden 27-11-1942 te Auschwitz, Polen – 50 jaar
  • D.v. David Malamudov/Melamed and Sara Blumberg

Moritz en Chawa zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog vanuit België naar Oldenzaal gekomen. Ze woonden na hun huwelijk aan de Kloosterstraat 8 en later aan de Tulpstraat 76 te Oldenzaal. Ze kregen samen drie kinderen, waarvan de oudste al in 1914 in Saint-Servais, België geboren was. Moritz was bedrijfsleider in een paraplufabriek. Ze hadden vaak gasten in hun huis, meestal familieleden.

De vader van Moritz overleed in 1914 en zijn moeder in 1934 te Lösnich, Duitsland. Chawa was de jongste uit het eerste huwelijk van haar vader, uit het tweede huwelijk zijn ook nog veel kinderen geboren. Van de familie van Chawa waren haar stiefmoeder en meerdere (half)broers en (half)zussen al voor 1920 naar Amerika gegaan. Haar broers namen daar de naar Blumberg aan. Haar broer Bernhard vertrok pas in 1934, hij is enkele jaren later weer teruggekeerd en ging in Enschede wonen.  Haar zus Liba bleef met haar zoon in Nederland.

Moritz en Chawa kwamen op 18 november 1942 in kamp Westerbork. Ze gingen op 24 november op transport naar het concentratiekamp Auschwitch, waar ze kort na aankomst werden omgebracht.

Holocaustslachtoffers, evenals hun zoon David. Hun kinderen Olga en Johanna hebben met hun gezinnen deels de oorlog overleefd. Olga’s stiefkinderen Elias en Jetje zijn omgekomen. Van de familie van Moritz zijn z’n zussen Carolina, Johanna, en Emma en zijn broer Josef omgekomen. Van de familie van Chawa zijn haar halfzus Liba met haar zoon Abraham en haar halfbroer Bernhard met zijn gezin omgekomen. Haar andere (half)broers en (half)zussen hebben de oorlog overleefd.

Joods monument en Stolpersteine te Oldenzaal.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Kaufmann-Melamed Stolpersteine

Kaufmann-Melamet

Kaufmann Moritz