U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers M t/m S » Melamed, Bernhard

Melamed, Bernhard

  • Geboren 19-01-1898 te Seda, Litouwen
  • Overleden 31-01-1943 te Auschwitz, Polen – 45 jaar
  • Z.v. David Malamudov/Melamed en Sara Sura Cila Tiril Sindler
  • Gehuwd geweest met Emma Mothes
  • Gehuwd rond 1939 met Chuma Getzler

Bernhard kwam in april 1929 vanuit Berlijn naar Oldenzaal. Hij woonde met zijn gezin bij zijn halfzus Chawa Kaufmann-Melamed aan de Tulpstraat 68 te Oldenzaal, later woonde hij aan de Deurningerstraat 43.

In september 1929 vertrok zijn eerste vrouw Emma met hun dochter Eva naar Maagdenburg. In november 1933 verhuisde Bernhard naar de Parkweg 97 te Enschede. Zijn moeder en meerdere broers en zussen waren al voor 1920 naar Amerika gegaan. Zijn broers namen daar de naam Blumberg aan. Bernard besloot in 1934 ook naar Amerika te gaan, maar hij kwam na enkele jaren alweer terug. Ook zijn zus Liba bleef in Nederland. Het is niet precies bekend wanneer hij met Chuma getrouwd is, zij woonde sinds oktober 1936 in Enschede. Hun zoon werd in mei 1940 geboren.

In oktober 1939 woonden ze aan het Gronausevoetpad 83 te Enschede. Toen kwamen er twee nichtjes van Chuma bij hen wonen, de tweeling Paula en Augusta Getzler. Het waren de kinderen van haar broer, hij was met zijn tweede vrouw naar Polen vertrokken. De meisjes zaten in een weeshuis in het Duitse Dinslaken. Ze waren naar Nederland gekomen in een poging met een kindertransport naar Palestina te gaan. Begin 1939 woonden ze in Het Zeehuis in Bergen (Z.H.) en in juni in Huize Kraaybeek te Driebergen. En vanaf oktober 1939 dus bij hun tante Chuma en haar man.

Bernhard kwam met zijn vrouw en zoontje Isaak op 17 september 1942 in kamp Westerbork. Ze gingen op 28 september op transport naar het concentratiekamp Auschwitz, waar zijn vrouw en zoontje kort na aankomst werden omgebracht. Bernhard overleed hier drie maanden later. Zijn zus Liba ging met hetzelfde transport mee. De nichtjes Paula en Augusta kwamen op 3-5 oktober 1942 in kamp Westerbork. Ze gingen op 8 oktober op transport naar kamp Auschwitz, waar ze na aankomst werden omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn vrouw, zijn zoon Isaak en de nichtjes Paula en Augusta Getzler. Als ook zijn halfzus Chawa met haar gezin en zijn zus Liba met haar zoon Abraham. Zijn andere broers en zussen waren al eerder naar Amerika vertrokken. Van de familie van Chuma is haar zus Chaja met haar man omgekomen. Meer is er over haar familie niet bekend. Over de eerste vrouw van Bernhard en zijn dochter Eva is verder ook niets bekend.

Joods monument te Enschede.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Melamed Bernhard