U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers M t/m S » Melamed, Liba

Melamed, Liba

  • Geboren 24-08-1895 te Kourschane, Rusland
  • Overleden 01-10-1942 te Auschwitz, Polen – 47 jaar
  • D.v. David Malamudov/Melamed en Sara Sura Cila Tiril Sindler

Liba woonde sinds november 1920 met haar zoon Abraham in Oldenzaal. Ze was naaister. Ze woonden bij haar halfzus Chawa Kaufmann-Melamed aan de Tulpstraat 68. Later woonden ze aan de Hengeloschesstraat 39 en de Tulpstraat 64. Liba vertrok in mei 1929 naar Amsterdam, waarna Abraham weer bij zijn tante Chawa woonde. In september 1929 vertrok ook hij naar Amsterdam.

Ze kwam uit een groot gezin. Haar moeder en meerdere broers en zussen waren al voor 1920 naar Amerika gegaan. Haar broers namen daar de naam Blumberg aan. Liba woonde eerder in Antwerpen en Den Haag, Of ze nu wel of niet gehuwd is geweest is onduidelijk. Ze heeft in Amsterdam op verschillende adressen gewoond. Sinds april 1939 woonde ze aan de Nieuwe Kerkstraat 122 I te Amsterdam.

Liba kwam op 3 september 1942 in kamp Westerbork. Ze ging op 28 september samen met gaar broer Bernhard en zijn gezin op transport naar het concentratiekamp Auschwitz, waar ze kort na aankomst werd omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals haar zoon Abraham. Als ook haar halfzus Chawa met haar gezin en haar broer Bernhard met zijn gezin. Haar andere broers en zussen waren al eerder naar Amerika vertrokken.  

Monument op de Dam en Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Melamed Liba