U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers M t/m S » Melamed, Abraham

Melamed, Abraham

  • Geboren 15-10-1914 te Meppel
  • Overleden 23-07-1943 te Sobibor, Polen – 28 jaar
  • Z.v. Liba Melamed
  • Gehuwd in 1938 met Chana Sara Kern

Abraham woonde sinds november 1920 met zijn moeder in Oldenzaal. Ze woonden bij zijn tante Chawa Kaufmann-Melamed aan de Tulpstraat 68. Later woonden ze aan de Hengeloschesstraat 39 en de Tulpstraat 64. Zijn moeder vertrok in mei 1929 naar Amsterdam, waarna Abraham weer bij zijn tante Chawa woonde. In september 1929 vertrok ook hij naar Amsterdam.

Hij woonde bij zijn moeder aan de Nieuwe Kerkstraat 129. Abraham was stoffeerder. Hij woonde later aan de Nieuwe Kerkstraat 155 III te Amsterdam. Na zijn huwelijk werd in 1940 dochter Paula geboren. Sinds juli 1937 woonde zijn neef David Kaufmann, de zoon van tante Chawa, bij het gezin. David werd al in juni 1941 opgepakt en naar kamp Mauthausen gestuurd.

Abraham kwam op 1 april 1943 in kamp Westerbork. Hij was bezig met het verkrijgen van een Palestinacertificaat, een benodigde verklaring om naar Palestina te mogen emigreren. Hij had al de ‘Albersheimverklaring’ dat hij medisch geschikt was. Maar veel van die verklaringen werden in verband met de vele aanvragen in Westerbork genegeerd. Hij schreef vanuit Westerbork enkele brieven naar zijn vrouw. Hierin vertelde hij dat hij in de matrassenmakerij werkte. Ook vroeg hij hoe het met ‘tante’ Paula ging. Mogelijk waren ze beiden ondergedoken. Op 20 juli 1943 ging hij op transport naar het concentratiekamp Sobibor, waar hij kort na aankomst werd omgebracht. 

Holocaustslachtoffer, evenals zijn moeder. Zijn vrouw en dochter hebben de oorlog overleefd, zij zijn in 1949 naar Israël vertrokken. Ook zijn tante Chawa, haar man en hun zoon David zijn omgekomen.

Monument op de Dam en Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.