U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers K t/m M » Kaufmann, David

Kaufmann, David

  • Geboren 22-11-1918 te Oldenzaal
  • Overleden 30-09-1941 te Mauthausen, Oostenrijk – 22 jaar
  • Z.v. Moritz Kaufmann, bedrijfsleider, en Chawa Dawidowna Jankelowna Melamed

Hij woonde met zijn ouders en twee zussen aan de Kloosterstraat 8 en later aan de Tulpstraat 76 te Oldenzaal. Zijn vader was bedrijfsleider in een paraplufabriek.

David had een enorme passie voor auto’s en motoren, ook deed hij aan stuntrijden in de steile wand onder andere tijdens de kermis in Oldenzaal. Toen zijn zus Olga trouwde en naar Amsterdam vertrok, besloot ook hij in juli 1937 naar Amsterdam te vertrekken. Hij werkte hij in een garage als automonteur, ‘s avonds volgde hij theorielessen. Hij woonde in bij het gezin van zijn neef Abraham Melamed aan de Nieuwe Kerkstraat 155 III te Amsterdam.

Tijdens de gevechten begin februari 1941 tussen de WA en de bevolking van de Joodse buurt liet hij zich niet onbetuigd. Hij kwam er met een hoofdwond vanaf en leek geluk te hebben, want ook de razzia van eind februari 1941 ontliep hij. Tijdens de grote razzia van 11 juni 1941 echter werd hij op zijn werk weggehaald. De merendeels jonge mannen werden alvorens te worden gedeporteerd, geïnterneerd in Kamp Schoorl. Deze 277 mannen, waaronder David, gingen van Schoorl rechtstreeks naar het concentratiekamp Mauthausen. Hier is hij omgekomen.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn ouders. Ook zijn neef Abraham Melamed is omgekomen. Zijn zussen Olga en Johanna hebben met hun gezinnen grotendeels de oorlog overleefd.

Joods monument en Stolpersteine te Oldenzaal.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Kaufmann-Melamed StolpersteineKaufmann, David

Kaufmann-Melamed Stolpersteine