U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers M t/m S » Peereboom, Elias

Peereboom, Elias

  • Geboren 31-08-1922 te Amsterdam
  • Overleden 15-02-1943 te Auschwitz, Polen – 20 jaar
  • Z.v. Aron Peereboom, diamantslijper, en Elisabeth Santilhano

Hij woonde sinds eind februari 1941 bij de familie Kaufmann-Melamed aan de Tulpstraat 76 te Oldenzaal. Hij kreeg op 3 maart 1941 de Duitse aanzegging om zo spoedig mogelijk terug te keren naar Amsterdam. Elias was magazijnbediende.

Elias woonde aan de Cronjéstraat 1 te Amsterdam. Zijn moeder was in 1936 overleden, waarna zijn vader hertrouwde met Olga Kaufmann. Olga was een dochter van Moritz en Chawa Kaufmann Elias was samen met zus Jetje uit het eerste huwelijk van zijn vader. Uit het tweede huwelijk werden nog twee kinderen geboren.

Begin juni 1941 bleek hij voor transport te zijn opgehaald. Omdat hij toen nog minderjarig was, werd hij naar het politiebureau gebracht waar hij door zijn stiefmoeder kon worden opgehaald.

Hij verbleef sinds 29 oktober 1942 als patiënt in het Apeldoornsche Bos aan de Zutphensestraat 106 te Apeldoorn. Hij verbleef waarschijnlijk in het Pedagogium Achisomog. Mogelijk dacht hij in dit instituut veilig te zijn. Het was een speciale afdeling van het Apeldoornsche Bos. Het was een internaat voor zwakzinnige en moeilijk opvoedbare kinderen. In 1938 telde dit internaat 74 patiënten.

In de nacht van 21 op 22 januari 1943 werd Pedagogium Achisomog net als het Apeldoornsche Bos ‘leeggehaald’. In totaal werden vanuit het hele Apeldoornsche Bos ruim 1000 patiënten en verplegers weggevoerd, waaronder Elias. Op zondag 24 januari kwamen ze aan in het vernietigingskamp Auschwitz II-Birkenau. Niemand heeft dit transport overleefd. Zijn familie kreeg uitstel van transport omdat vader als portier in Westerbork werkte. Ze zijn daarna blijkbaar gevlucht en na de bevrijding in Frankrijk weer opgedoken.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn zus Jetje. Zijn ouders en zijn broer Maurice hebben de oorlog overleefd. Zijn zusje Chawa werd in 1946 geboren.

Monument voor de slachtoffers van het Apeldoornsche Bos te Apeldoorn.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Peerenboom Elias