U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers M t/m S » Minco, Roosje geh. Pais

Minco, Roosje geh. Pais

  • Geboren 26-04-1901 te Oldenzaal
  • Overleden 23-11-1942 te Auschwitz, Polen – 41 jaar
  • D.v. Nathan Minco, grossier galanterieën, en Lea Schweiger
  • Gehuwd in 1932 met Raphaël Pais, koopman

De familie woonde met hun zes kinderen aan de Bisschopstraat 25 te Oldenzaal. Roosje werkte vanaf november 1919 als dienstbode onder andere in Watergraafsmeer, Amsterdam en Den Haag. Na haar huwelijk woonden ze aan de Noorderhaven 32 te Harlingen. Samen kregen ze twee kinderen.

Rosa kwam met haar kinderen op 12 november 1942 in kamp Westerbork. Ze gingen op 20 november op transport naar het concentratiekamp Auschwitz, waar ze kort na aankomst werden omgebracht. Wanneer haar man op transport is gegaan is onbekend. Hij is op 28-02-1943 in kamp Auschwitz omgekomen.

Holocaustslachtoffer, evenals haar man en haar kinderen Jansje en Benjamin. Als ook haar ouders en haar broers en zussen Elizabeth, Klara, David, Salomon en Grietje met grotendeels hun gezinnen. Een kind van David en een kind van Grietje hebben de oorlog overleefd. Van de familie van haar man zijn z’n ouders en drie zussen omgekomen.

Joods monument en Stolpersteine te Harlingen.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

De familie in 1936 op de trouwdag van Grietje. Staand v.l.n.r. Roosje, Grietje, David en Klara. Zittend v.l.n.r. Salomon, moeder Lea, vader Nathan en Elizabeth

Minco Roosje geh. Pais

Minco Roosje geh. Pais

Minco Roosje geh. Pais

Minco Roosje geh. Pais

Kinderen Jansje en Benjamin