U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers M t/m S » Minco, David

Minco, David

  • Geboren 14-05-1899 te Oldenzaal
  • Overleden 31-03-1944 in Midden-Europa – 44 jaar
  • Z.v. Nathan Minco, grossier galanterieën, en Lea Schweiger
  • Gehuwd in 1923 met Elisabeth Lindeman

De familie woonde met hun zes kinderen aan de Bisschopstraat 25 te Oldenzaal.

David werkte als winkelbediende in Zwolle en Enschede. Na zijn huwelijk vertrok hij naar Hengelo. Zijn vrouw was een dochter van Izaäk Lindeman. David was koopman in manufacturen. In Hengelo werd hun eerste kind geboren. In juni 1928 verhuisden ze naar Nijmegen, waar hun tweede kind werd geboren. Ze woonden daar aan de Lange Hezelstraat 39a.

Bij de razzia van 17 november 1942 werden David, zijn vrouw en hun zoon Sally opgepakt en naar Westerbork gebracht. Zij gingen op 24 november op transport naar het concentratiekamp Auschwitz, waar zijn vrouw en zoon kort na aankomst werden omgebracht. David overleed ergens in Midden-Europa.

Mogelijk behoorde hij tot de Koselgroep. Deze trein stopte namelijk bij Kosel, 80 kilometer voor Auschwitz-Birkenau. Hier werden Joodse mannen tussen de 16 en 50 jaar uit de trein gehaald om in verschillende werkkampen dwangarbeid te verrichten. Zijn genoemde overlijdensdatum is een fictieve. Als de sterfdatum niet precies duidelijk was, werd na de oorlog gekozen voor de laatste dag van de maand waarin nog iets van de overledene vernomen was.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn vrouw en zijn zoon Sally. Als ook zijn ouders en zijn broer en zussen Elizabeth, Klara, Roosje, Salomon en Grietje met grotendeels hun gezinnen. Zijn zoon Nathan heeft de oorlog overleefd evenals een kind van zijn zus Grietje. Van de familie van zijn vrouw zijn haar ouders en twee zussen omgekomen.

 Joods monument en gedenkplaat te Nijmegen.

De familie in 1936 op de trouwdag van Grietje. Staand v.l.n.r. Roosje, Grietje, David en Klara. Zittend v.l.n.r. Salomon, moeder Lea, vader Nathan en Elizabeth

Minco David

Minco David Minco David