U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers M t/m S » Minco, Klara geh. Levitus

Minco, Klara geh. Levitus

  • Geboren 21-01-1898 te Oldenzaal
  • Overleden 19-10-1942 te Auschwitz, Polen – 44 jaar
  • D.v. Nathan Minco, grossier galanterieën, en Lea Schweiger
  • Gehuwd in 1926 met David Levitus, bakker

De familie woonde met hun zes kinderen aan de Bisschopstraat 25 te Oldenzaal. Klara werkte als dienstbode vanaf juli 1919 onder andere in Scheveningen en Arnhem. Na haar huwelijk woonde ze aan de Folkingestraat 47 te Groningen.

Het gezin kwam op 3-5 oktober 1942 in kamp Westerbork. Ze gingen op 16 oktober op transport naar het concentratiekamp Auschwitz, waar Klara en haar zoon kort na aankomst werden omgebracht. Haar man is op 31-01-1943 in Malapane omgekomen.

David behoorde tot de zogenaamde Koselgroep. De deportatietrein naar Auschwitz stopte soms kort op het station van Kosel, circa 80 km van Auschwitz. Alle jongens en mannen tussen 15 en 50 jaar werden er dan uit gehaald en gescheiden van de familieleden. Arie ging naar de staalfabriek in Malapane, Opper-Silezië. In het naburige dorp Szczedrzyk is hij begraven op de R.K. Begraafplaats in een massagraf van dwangarbeiders. Op 18 oktober 1989 is daar in aanwezigheid van een grote Nederlandse delegatie een gedenkteken ingewijd met de namen van 43 uit Nederland gedeporteerde joden. Ook de naam van David Levitus staat erbij.

Holocaustslachtoffer, evenals haar man en hun zoon Louis. Als ook haar ouders en haar broers en zussen Elizabeth, Roosje, David, Salomon en Grietje met grotendeels hun gezinnen. Een kind van David en een kind van Grietje hebben de oorlog overleefd. Van de familie van haar man zijn z’n vader een broer en twee zussen omgekomen.

Joods monument te Groningen.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

De familie in 1936 op de trouwdag van Grietje. Staand v.l.n.r. Roosje, Grietje, David en Klara. Zittend v.l.n.r. Salomon, moeder Lea, vader Nathan en Elizabeth

Minco Klara geh. LevitusMinco Grietje geh. Bouman en Klara Minco geh. Levitus