U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers C t/m K » Frankenhuis, Heintje geh. Pagrach

Frankenhuis, Heintje geh. Pagrach

  • Geboren 09-10-1880 te Oldenzaal
  • Overleden 12-10-1942 te Auschwitz, Polen – 62 jaar
  • D.v. Salomon Frankenhuis, koopman, en Leentje Urbach
  • Gehuwd in 1909 met Hartog Pagrach, slager

Het gezin woonde op A 575 (Grootestraat) te Oldenzaal. In december 1892 verhuisden ze naar Almelo. Negen kinderen zijn er in Oldenzaal geboren, waarvan er twee als baby overleden. Daarna zijn er er nog drie kinderen in Almelo geboren. Haar ouders overleden in 1931.

Na hun huwelijk woonden ze tot 1918 in Rijssen. Daarna verhuisden ze naar de Kerkstraat 18 te Arnhem. Ze kregen samen vijf kinderen, waarvan een dochtertje op jonge leeftijd overleed. Hartog was slager-controleur bij de Joodse Gemeente.

Heintje en haar kinderen kwamen op 3-5 oktober in kamp Westerbork, ook haar man kwam hier vanuit een werkkamp. Op 6 oktober trouwde dochter Helena in kamp Westerbork met Elkan de Vries. Het hele gezin ging op 9 oktober op transport naar het concentratiekamp Auschwitz, waar Heintje, haar man en de drie dochters kort na aankomst werden omgebracht. Ze behoorden tot de eersten die naar Auschwitz werden gedeporteerd. Zoon Samuel is op 31-01-1943 in kamp Auschwitz omgekomen.

Holocaustslachtoffer, evenals haar man en haar kinderen Helena, Johanna, Emma en Samuel. En haar broers en zussen Emma, Herman, Kaatje, Eduard, Karel, Wilhelmina en Levie met grotendeels hun gezinnen. Haar zus Roosje was al voor de oorlog overleden, ook haar gezin is omgekomen. Haar jongste zus Grietje heeft met haar man de oorlog overleefd. Als ook vier broers en drie zussen van haar man.

Joods monument te Arnhem.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Frankenhuis, Heintje geh. Pagrach