U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers C t/m K » Frankenhuis, Eduard

Frankenhuis, Eduard

  • Geboren 31-12-1886 te Oldenzaal
  • Overleden 22-10-1942 te Auschwitz, Polen – 55 jaar
  • Z.v. Salomon Frankenhuis, koopman, en Leentje Urbach
  • Gehuwd in 1917 met Fenna Roos

Het gezin woonde op A 575 (Grootestraat) te Oldenzaal. In december 1892 verhuisden ze naar Almelo. Negen kinderen zijn er in Oldenzaal geboren, waarvan er twee als baby overleden. Daarna zijn er er nog drie kinderen in Almelo geboren. Zijn ouders overleden in 1931.

Hij werkte onder andere als slagersknecht bij de familie Weiler-Frankenhuis in Winterswijk en de familie Maas-Frankenhuis in Eibergen. De familie Frankenhuis-Weiler verhuisde in 1896 naar Oldenzaal. Na zijn huwelijk woonde Eduard aan de Rohofstraat 25 te Almelo. Ze kregen samen drie kinderen. Hij was hier werkzaam als slager en veearts.

Eduard kwam op 27 augustus 1942 in het werkkamp Overbroek te Kesteren. Op 3-5 oktober 1942 werd hij doorgestuurd naar kamp Westerbork. Zijn vrouw kwam hier op 13 oktober. Op 19 oktober gingen ze op transport naar het concentratiekamp Auschwitz, waar ze kort na aankomst werden omgebracht. Dochter Leentje en zoon Salomon kwamen op 29 augustus 1942 in kamp Westerbork. Zij gingen op 21 augustus op transport naar kamp Auschwitz, waar Leentje kort na aankomst werd omgebracht. Salomon is op 31-03-1944 ergens in Midden-Europa omgekomen. Dochter Amalia trouwde op 6 oktober 1942 in kamp Westerbork met Kurt Salo Wiener, haar ouders waren hierbij aanwezig. Beiden gingen op 19 oktober op transport naar het kamp Auschwitz, waar Amalia na aankomst werd omgebracht. Haar man is op 28-03-1843 in kamp Auschwitz omgekomen.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn vrouw, dochter Leentje, dochter Amalia met haar man en zoon Salomon. Als ook zijn broers en zussen Emma, Heintje, Herman, Kaatje, Karel, Wilhelmina en Levie met grotendeels hun gezinnen. Zijn zus Roosje was al voor de oorlog overleden, ook haar gezin is omgekomen. Zijn jongste zus Grietje heeft met haar man de oorlog overleefd. Van de familie van z’n vrouw zijn haar vader, drie zussen en drie broers omgekomen.

Monument op de Joodse Begraafplaats en Stolpersteine te Almelo.

Oorlogsmonument te Almelo.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Frankenhuis Eduard

Frankenhuis, Eduar