U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers C t/m K » Frankenhuis, Emma geh. Salomons

Frankenhuis, Emma geh. Salomons

  • Geboren 30-08-1876 te Oldenzaal
  • Overleden 27-08-1943 te Auschwitz, Polen – 66 jaar
  • D.v. Salomon Frankenhuis, koopman, en Leentje Urbach
  • Gehuwd in 1903 met Aron Salomons, correspondent

Het gezin woonde op A 575 te Oldenzaal. In december 1892 verhuisden ze naar Almelo. Negen kinderen zijn er in Oldenzaal geboren, waarvan er twee als baby overleden. Daarna zijn er er nog drie kinderen in Almelo geboren. Haar ouders overleden in 1931.

Emma trouwde in 1903 met de uit Neuenhaus afkomstige Aron Salomons. Ze woonden aan de Hauptstrasse 127 te Neuenhaus. Ze kregen samen vier kinderen. Hun dochter Grietje overleed in 1923 te Neuenhaus. Hun zoon David vertrok in 1924 naar Haaksbergen. Hij was daar kantoorbediende bij de katoenafvalfabriek van S. Frankenhuis en Zn. Eind 1938 kregen Emma en Aron toestemming om als Joodse vluchtelingen naar hun zoon David in Haaksbergen te komen, hier woonden ze op  het Zwarteland. 

Emma kwam op 9 april 1943 in kamp Vught en op 13 augustus in kamp Westerbork. Ze ging op 24 augstus op transport naar het concentratiekamp Auschwitz, waar ze kort na aankomst werd omgebracht. Haar man werd van het St. Antoniusziekenhuis overgebracht naar een ziekenhuis in Amsterdam, waar hij op 06-07-1943 overleed. Haar dochter Helena was verpleegster en kreeg vrijstelling van transport.

Holocaustslachtoffer, evenals haar man. En haar broers en zussen Heintje, Herman, Kaatje, Eduard, Karel, Wilhelmina en Levie met grotendeels hun gezinnen. Haar zus Roosje was al voor de oorlog overleden, ook haar gezin is omgekomen. Haar kinderen David en Helena hebben de oorlog overleefd. David was in juni 1939 met zijn gezin naar Engeland vertrokken. Er zou nog een vierde kind zijn, dat ook heeft overleefd. Haar jongste zus Grietje heeft met haar man de oorlog overleefd. Van de familie van haar man zijn een broer en zus omgekomen.

Plaquette en Stolpersteine in Neuenhaus.

Joods monument en Stolpersteine te Haaksbergen.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Frankenhuis, Emma geh. SalomonsFrankenhuis, Emma geh. SalomonsFrankenhuis, Emma geh. SalomonsFrankenhuis, Emma geh. SalomonsFrankenhuis, Emma geh. Salomons