U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers C t/m K » Frankenhuis, Herman

Frankenhuis, Herman

  • Geboren 23-10-1882 te Oldenzaal
  • Overleden 27-11-1942 te Auschwitz, Polen – 60 jaar
  • Z.v. Salomon Frankenhuis, koopman, en Leentje Urbach
  • Gehuwd in 1929 met Henriëtte Kats

Het gezin woonde op A 575 (Grootestraat) te Oldenzaal. In december 1892 verhuisden ze naar Almelo. Negen kinderen zijn er in Oldenzaal geboren, waarvan er twee als baby overleden. Daarna zijn er er nog drie kinderen in Almelo geboren. Zijn ouders overleden in 1931.

Herman was kantoorbediende in de Damastfabriek van de familie Bendien te Ootmarsum en woonde toen van september 1903 tot oktober 1909 bij de familie ten Brink-Duveen op K 146 (Keerweer 1) te Ootmarsum. Daarna vertrok hij weer naar Almelo. Na zijn huwelijk woonde hij met zijn vrouw en twee kinderen aan het Molenkampspark 11 te Almelo.

Herman en zijn gezin kwamen op 18 november 1942 naar kamp Westerbork. Ze werden op 24 november op transport gesteld naar het concentratiekamp Auschwitz, waar ze kort na aankomst werden omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn vrouw, zijn kinderen Salomon en Bernard, en zijn broers en zussen Emma, Heintje, Kaatje, Eduard, Karel, Wilhelmina en Levie met hun gezinnen. Zijn zus Roosje was al voor de oorlog overleden, ook haar gezin is omgekomen. Zijn jongste zus Grietje heeft met haar man de oorlog overleefd. Van de familie van z’n vrouw zijn haar vader, een broer en een zus omgekomen.

Monument op de Joodse Begraafplaats en Stolpersteine te Almelo.

Gedenkplaat in de Stoomweverij te Nijverdal.

Monument oorlogsslachtoffers Dinkelland.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Frankenhuis Herman