U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers C t/m K » Frankenhuis, Karel

Frankenhuis, Karel

  • Geboren 30-09-1890 te Oldenzaal
  • Overleden 23-09-1942 te Auschwitz, Polen – 51 jaar
  • Z.v. Salomon Frankenhuis, koopman, en Leentje Urbach

Het gezin woonde op A 575 (Grootestraat) te Oldenzaal. In december 1892 verhuisden ze naar Almelo. Negen kinderen zijn er in Oldenzaal geboren, waarvan er twee als baby overleden. Daarna zijn er er nog drie kinderen in Almelo geboren. Zijn ouders overleden in 1931.

Karel verhuisde in 1920 van Gouda naar Den Haag. Sinds 1922 woonde hij in Rijswijk, laatstelijk aan de Thierenskade 142. Hij was vertegenwoordiger en bleef ongehuwd.

Karel moet een mislukte poging hebben gedaan om naar Zwitserland te vluchten, aangezien zijn naam voorkomt op een lijst van gevangenen in Belfort, vlakbij de Frans-Zwitserse grens. Daar was een gevangenis waar vluchtelingen werden opgesloten die tevergeefs Zwitserland hadden proberen binnen te komen. Als beroep gaf hij op vertegenwoordiger te zijn en in Nederland te wonen. Hij werd op 31-08-1942 vanuit het doorgangskamp Drancy naar Auschwitz gedeporteerd.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn broers en zussen Emma, Heintje, Herman, Kaatje, Eduard, Wilhelmina en Levie met hun gezinnen. Zijn zus Roosje was al voor de oorlog overleden, ook haar gezin is omgekomen. Zijn jongste zus Grietje heeft met haar man de oorlog overleefd.

Joods monument te Rijswijk.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Frankenhuis, Karel