U bent hier: Welkom » Personen » Slachtoffers A t/m C » Cohen, Wolter Heijman

Cohen, Wolter Heijman

  • Geboren 29-10-1862 te Oldenzaal
  • Overleden 21-03-1941 te Oldenzaal -78 jaar
  • Z.v. Heijman Cohen, koopman, en Berendina Schleisner
  • Weduwnaar van Froutje Nathans

Het gezin Cohen woonde met hun tien kinderen aan de Grootestraat 25 te Oldenzaal. Zijn vader overleed al in 1878 en zijn moeder in 1902 te Oldenzaal.

Wolter woonde na zijn huwelijk in 1889 met zijn vrouw en vier kinderen aan de Bentheimerweg te Noord Berghuizen. Hij was textielfabrikant – firma W. H. Cohen – hij had in 1900 al 100 man in dienst. Zijn vrouw overleed in 1929, Wolter in 1941.

Begraven: Joodse Begraafplaats te Oldenzaal.

Zijn kinderen Reina en Berendina met hun gezinnen zijn tijdens de Holocaust omgekomen. Evenals zijn broers en zussen Helena, Meijer, Roosje, Isidor en Heintje met deels hun gezinnen. Zijn zus Marianne overleed ook tijdens de oorlog. Zijn kinderen Lezer en Henri Max hebben de oorlog overleefd. Zijn broers David, Rudolf en Mauritz waren al voor de oorlog overleden.  

* Zoon Henri Max was textielfabrikant (N.V. v/h Firma W.H. Cohen) te Oldenzaal. Hij had sinds 1956 ook filiaal in Schüttorf, Duitsland genaamd Corwina. Has verzamelaar van boeken, documenten en postzegels, amateurhistoricus (publiceerde) en genealoog (joods). Een groot deel van zijn collectie heeft ‘Propaganda’ als thema. Hij schreef en regisseerde toneelstukken, was ook acteur. Hij bood voor de oorlog al hulp aan joodse vluchtelingen uit Duitsland. Hij was actief voor het Comité Joodsche Vluchtelingen. Hij werd hiervoor in 1955 beloond met het lidmaatschap U.N.A.P.E.F. (Union Nationale des Passeurs & Filieristes Benevoles. Hij hielp tijdens de oorlog personen aan een onderduikadres. Hij werd in 1943 gearresteerd, maar ontsnapte door uit de trein richting Assen te springen. Ook Filantroop. Ridder in de orde van Oranje Nassau sinds 1960. Hij vroeg in 1954 naamswijziging aan tot Corwin, wat in 1955 werd toegekend. Tussen 1959 en 1964 werd zijn collectie over de oorlog en de Holocaust tentoongesteld in Deventer, Enschede, Israël en Oldenzaal. In Oldenzaal is een straat naar hem genoemd. Een deel van zijn joods genealogische verzameling wordt bewaard in de Bibliotheca Rosenthaliana. In 2010 werd een biografie over hem uitgegeven.

Cohen, WolterCohen, Wolter