U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers A t/m C » Cohen, Berendina Helena geh. de Raaij

Cohen, Berendina Helena geh. de Raaij

  • Geboren 03-11-1894 te Oldenzaal
  • Overleden 26-03-1944 te Auschwitz, Polen – 49 jaar
  • D.v. Wolter Heijman Cohen, textielfabrikant, en Froutje Nathans
  • Gehuwd in 1919 met Zadok de Raaij, koopman

Het gezin Cohen/Corwin woonde met hun vier kinderen op A 774 te Oldenzaal, in juli 1905 vertrokken ze naar de Bentheimerweg te Noord-Berghuizen. Haar moeder overleed in 1929.

Berendina woonde na haar huwelijk met haar man aan de Tempeliersstraat 19 te Haarlem, waar hun twee kinderen werden geboren. Haar man had een bloeiend bedrijf in lompen en metalen te Haarlem, ze behoorden hier tot de zeer welgestelde families. Na een tevergeefse poging om naar Engeland te komen, kregen ze een onderduikadres aangeboden. Dit werd voor hen een regelrechte hel. Ze werden door de onderduikgevers gechanteerd en zijn uiteindelijk door hen verraden. De onderduikfamilie is hiervoor later berecht.

Berendina kwam met haar gezin op 15 maart 1944 in kamp Westerbork – strafbarak 67. Ze gingen op 23 maart op transport naar het concentratiekamp Auschwitz, waar Berendina kort na aankomst werd omgebracht. Haar man is op 01-10-1944 in Molowitz omgekomen en hun zoon op 01-07-1944. Dochter Frida kwam op 28 maart 1944 vanuit kamp Westerbork in kamp Vught, waar ze werkte bij het Philipscommando. Zij werd in juni 1944 via kamp Westerbork doorgestuurd naar het kamp Auschwitz en heeft daarna nog in meerdere kampen gezeten. Daarna volgden de dodenmarsen, waarbij ze tenslotte in Hamburg de bevrijding meemaakte.

Holocaustslachtoffer, evenals haar man en hun zoon Emanuel. En haar zus Reina met haar zoon. Haar dochter Frida overleefde de oorlog, evenals haar broers Lezer en Henri Max Cohen met hun gezin. Haar vader overleed in maart 1941 te Oldenzaal. Van de familie van haar man zijn drie broers, twee zussen en twee halfzussen omgekomen.

Joods monument te Haarlem.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Cohen, Berendina Helena geh. de Raaij

Cohen, Berendina Helena geh. de RaaijCohen, Berendina Helena geh. de Raaij