- Geboren 10-03-1890 te Delden
- Overleden 07-09-1942 te Auschwitz, Polen – 52 jaar
- D.v. Abraham Nathan Menko, koopman, en Mietje Leek
- Gehuwd in 1916 met Levie Jacob Wonder, slager
De familie Menko woonde van februari 1901 tot oktober 1915 met tien van hun veertien kinderen in Oldenzaal. Eerst aan de Stakenbeekweg 1 en later aan de Kloosterstraat 31. Rosalie vertrok in maart 1914 naar Hilversum. In december 1915 vertrok ze naar Weesp. Haar moeder overleed in 1918 en haar vader in 1924 te Weesp.
Na haar huwelijk woonde ze met haar man aan de Slijkstraat 20 te Weesp, waar ze een slagerij hadden. Haar zus Emma was getrouwd met zijn broer Barend. Samen kregen ze drie dochters. Drie andere zussen Menko woonden eveneens in Weesp. Eind april 1942 moesten ze gedwongen verhuizen naar de Zuider Amstellaan 199 te Amsterdam. De dochters Kaatje, Mietje en Jakoba woonden al niet meer thuis.
Rosalie en haar man kwamen op 1 september 1942 in kamp Westerbork. Ze gingen op 4 september op transport naar het concentratiekamp Auschwitz, waar ze kort na aankomst werden omgebracht. Oudste dochter Kaatje werkte in het Apeldoornsche Bos. Zij heeft met haar man een vergeefse poging ondernomen om te vluchten. Ze werden onderweg opgepakt en zijn vanuit het Franse kamp Drancy op 4 november 1942 op transport gegaan naar kamp Auschwitz, waar Kaatje kort na aankomst werd omgebracht. Haar man overleed in kamp Buchenwald. Jongste dochter Jakoba had als ziekenverzorgster uitstel van transport. Zij kwam op 30 januari 1943 alsnog in kamp Westerbork. Ze ging op 9 februari op transport naar kamp Auschwitz, waar ze na aankomst werd omgebracht.
Holocaustslachtoffer, evenals haar man, dochter Kaatje met haar man en dochter Jakoba. Hun dochter Mietje heeft de oorlog overleefd. Ook haar broers en zussen Nathan, Israel, Sjudie, Mina, Rika, Bertha, Maurits, Bernard, Henriette, Lion en Emma met grotendeels hun gezinnen zijn omgekomen. Broer Adolf overleefde met zijn gezin. Broer Salli was al voor de oorlog overleden, zijn gezin is omgekomen. Van de familie van haar man zijn z’n broer Barend, de man van Emma, en een zus omgekomen.
Joods monument en Stolpersteine te Weesp.
Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.
In maart 2022 verscheen over deze familie het boek ‘Veertien kinderen’, geschreven door Fred Menko.