U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers M t/m S » Menko, Henriette Mietje geh. Vleeschhouwer

Menko, Henriette Mietje geh. Vleeschhouwer

  • Geboren 22-05-1885 te Delden
  • Overleden 04-06-1943 te Sobibor, Polen – 58 jaar
  • D.v. Abraham Nathan Menko, koopman, en Mietje Leek
  • Gehuwd in 1911 met David Vleeschhouwer, manufacturier

De familie Menko woonde van februari 1901 tot oktober 1915 met tien van hun veertien kinderen in Oldenzaal. Eerst aan de Stakenbeekweg 1 en later aan de Kloosterstraat 31. Henriette kwam in februari 1902 vanuit Enschede naar Oldenzaal. Van oktober 1904 tot november 1909 werkte ze in Amsterdam en was ze tussendoor af en toe voor korte tijd thuis. Haar moeder overleed in 1918 en haar vader in 1924 te Weesp.

In januari 1911 trouwde ze in Oldenzaal met David Vleeschhouwer, daarna vertrok ze naar Weesp. Ze woonden daar aan het Binnenveer 11 en hadden een winkel in manufacturen. Ze kregen samen vier zoons. Vier van haar zussen woonden eveneens in Weesp. Eind april 1942 moesten ze gedwongen verhuizen naar Amsterdam. Ze woonden daar aan de Rapenburgstraat 103.

Henriette en haar man kwamen op 26 mei 1943 in kamp Westerbork. Ze gingen op 1 juni op transport naar het concentratiekamp Sobibor, waar ze kort na aankomst werden omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals haar man. Haar kinderen Michel, Abraham en Adriaan hebben de oorlog overleefd door onder te duiken. Haar oudste zoon Hijman is omgekomen in de Indische Oceaan. Haar broers en zussen Nathan, Israel, Sjudie, Mina, Rika, Bertha, Maurits, Bernard, Lion, Rosalie en Emma zijn tijdens de Holocaust met grotendeeels hun gezinnen omgekomen. Broer Adolf overleefde met zijn gezin. Broer Salli was al voor de oorlog overleden, zijn gezin is omgekomen. Van de familie van haar man is een broer omgekomen. Twee broers hebben de oorlog overleefd.

Joods monument en Stolpersteine te Weesp.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

* Hun zoon Hijman was marconist. Varend bij de koopvaardij overleefde hij twee torpederingen. In december 1942 in de Atlantische Oceaan en in maart 1944 in de Indische Oceaan. Toch werd die laatste torpedering Hijman en 97 andere opvarenden fataal. Ze werden koelbloedig vermoord door degenen die hun schip een uur eerder tot zinken brachten.

In maart 2022 verscheen over deze familie het boek ‘Veertien kinderen’, geschreven door Fred Menko.

Menko Weesp

 

 

 

 

Menko Henriette geh. VleeschhouwerMenko Henriette geh. Vleeschhouwer