U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers M t/m S » Menko, Mina geh. Rood

Menko, Mina geh. Rood

  • Geboren 07-06-1877 te Delden
  • Overleden 02-07-1943 te Sobibor, Polen – 66 jaar
  • D.v. Abraham Nathan Menko, koopman, en Mietje Leek
  • Gehuwd in 1907 met Joseph Mozes Rood, manufacturier

De familie Menko woonde van februari 1901 tot oktober 1915 met tien van hun veertien kinderen in Oldenzaal. Eerst aan de Stakenbeekweg 1 en later aan de Kloosterstraat 31. In augustus 1907 vertrok ze naar Hilversum. Tussendoor werkte ze als dienstmeisje in Enschede en Zwolle. Haar moeder overleed in 1918 en haar vader in 1924 te Weesp.

Ze trouwde in augustus 1907 in Oldenzaal met Joseph Mozes Rood, daarna woonden ze in Hilversum en sinds december 1907 aan de Heerensingel 74b te Weesp, nu Nieuwstraat 5. Haar man had een winkel in manufacturen. Hij zat ook in het bestuur van de Joodse Gemeente. Ze hadden geen kinderen. Eind april 1942 moesten ze gedwongen verhuizen naar de Swammerdamstraat 34 III te Amsterdam. Van september 1940 tot september 1941 woonde haar ongehuwde zus Sjudie bij hen in. Drie andere zussen Menko woonden eveneens in Weesp.

Hun neef Mozes Salomon Rood woonde tijdens de oorlog bij hen in. Hij was een zoon van haar zus Rika, getrouwd met Salomon, een broer van Joseph Rood. Zijn vader was rond 1940 overleden en zijn moeder was in december 1930 opgenomen in het Centraal Israëlitisch Krankzinnigengesticht het Apeldoornsche Bos. Hij ging met zijn oom en tante mee naar Amsterdam.

Mina en haar man hadden door zijn functie uitstel van transport. Op 20 juni 1943 kwamen ze alsnog in kamp Westerbork. Ze gingen op 29 juni op transport naar het concentratiekamp Sobibor, waar ze kort na aankomst werden omgebracht. Neef Mozes Salomon Rood kwam op 4 juni 1943 in kamp Westerbork. Vier dagen later ging hij op transport naar kamp Sobibor, waar hij na aankomst werd omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals haar man. Als ook haar broers en zussen Nathan, Israel, Sjudie, Rika, Bertha, Maurits, Bernard, Henriette, Lion, Rosalie en Emma met grotendeels hun gezinnen. Broer Adolf overleefde met zijn gezin. Broer Salli was al voor de oorlog overleden, zijn gezin is omgekomen. Van de familie van haar man zijn twee broers en twee zussen omgekomen. Ook hun neef Mozes Salomon Rood is omgebracht.

Joods monument en Stolpersteine te Weesp.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

In maart 2022 verscheen over deze familie het boek ‘Veertien kinderen’, geschreven door Fred Menko.

Menko Sjudie en MinaMenko Weesp