U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers M t/m S » Menko, Rika Mietje geh. Rood

Menko, Rika Mietje geh. Rood

  • Geboren 08-02-1879 te Delden
  • Overleden 25-01-1943 te Sobibor, Polen – 63 jaar
  • D.v. Abraham Nathan Menko, koopman, en Mietje Leek
  • Gehuwd in 1913 met Salomon Moses Rood, koopman

De familie Menko woonde van februari 1901 tot oktober 1915 met tien van hun veertien kinderen in Oldenzaal. Eerst aan de Stakenbeekweg 1 en later aan de Kloosterstraat 31. Rika woonde van juni 1904 tot oktober 1909 in Haarlem. Daarna was ze een half jaar thuis om vervolgens weer naar Enschede te vertrekken. In juli 1913 was ze nog even thuis tot aan haar huwelijk. Haar moeder overleed in 1918 en haar vader in 1924 te Weesp.

Ze trouwde in september 1913 in Oldenzaal met Salomon Moses Rood, daarna gingen ze in Boskoop wonen. Hier werden hun twee kinderen geboren. Rika werd in december 1930 opgenomen in het Centraal Israëlitisch Krankzinnigengesticht het Apeldoornsche Bos aan de Zutphensestraat 106 te Apeldoorn. Haar man zou in 1940 zijn overleden, meer is over hem niet bekend. Hun zoon Mozes Salomon woonde bij zijn oom en tante Joseph en Mina Rood-Menko. Zijn moeder was een zus van Mina en zijn vader was een broer van haar man. Toen zij gedwongen naar Amsterdam moesten verhuizen, verhuisde hij met hen mee.

Rika is vanuit het Apeldoornsche Bos weggevoerd. Op 22 januari 1943 werden van hieruit ruim 1000 mensen weggevoerd. Op zondag 24 januari kwamen ze aan in het vernietigingskamp Auschwitz II-Birkenau. Niemand heeft dit transport overleefd. Haar zoon Mozes Salomon kwam op 4 juni 1943 in kamp Westerbork. Vier dagen later ging hij op transport naar kamp Sobibor, waar hij kort na aankomst werd omgebracht. Dochter Betje was met haar man ondergedoken. Ze kwamen op 4 juni 1943 alsnog in kamp Westerbork. Ze gingen op 8juni op transport naar het kamp Sobibor, waar ze na aankomst werden omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals haar zoon Mozes en haar dochter Betje met haar man. Als ook haar broers en zussen Nathan, Israel, Sjudie, Mina, Bertha, Maurits, Bernard, Henriette, Lion, Rosalie en haar man Salomon Rood en Emma met grotendeels hun gezinnen. Broer Adolf overleefde met zijn gezin. Broer Salli was al voor de oorlog overleden, zijn gezin is omgebracht. Van de familie van haar man zijn twee broers, waaronder de man van haar zus Mina, en twee zussen omgekomen.

Monument voor de slachtoffers van het Apeldoornsche Bos te Apeldoorn.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

In maart 2022 verscheen over deze familie het boek ‘Veertien kinderen’, geschreven door Fred Menko.

Menko Rika geh. Rood