U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers M t/m S » Menko, Emma Mietje geh. Wonder

Menko, Emma Mietje geh. Wonder

  • Geboren 02-06-1893 te Delden
  • Overleden 02-04-1943 te Sobibor, Polen – 49 jaar
  • D.v. Abraham Nathan Menko, koopman, en Mietje Leek
  • Gehuwd in 1922 met Barend Wonder, veekoopman

De familie Menko woonde van februari 1901 tot oktober 1915 met tien van hun veertien kinderen in Oldenzaal. Eerst aan de Stakenbeekweg 1 en later aan de Kloosterstraat 31. Emma was de jongste van de kinderen.

Ze vertrok in januari 1912 naar Amsterdam. Haar moeder overleed in 1918 en haar vader in 1924 te Weesp. Ze woonde sinds januari 1917 aan de Nieuwstraat 10 te Weesp. Vier van haar zussen woonden eveneens in Weesp. Emma had daar een chique goedlopende modezaak, ze woonde met haar man en twee kinderen boven de winkel. Haar man was naast veekoopman bestuurslid van de synagoge. Haar zus Rosalie was getrouwd met zijn broer Levie Wonder. Eind april 1942 zijn ze gedwongen verhuisd naar de Rapenburgstraat 85 II, waar een etage lager haar zus Bertha woonde.

Het gezin had in verband met hun werkzaamheden uitstel van transport, maar op 27 maart 1943 kwamen ze alsnog in kamp Westerbork. Ze gingen op 30 maart op transport naar het concentratiekamp Sobibor, waar allen kort na aankomst werden omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals haar man en hun kinderen Kaatje en Jacob. Als ook haar broers en zussen Nathan, Israel, Sjudie, Mina, Rika, Bertha, Maurits, Bernard, Henriette, Lion en Rosalie met grotendeels hun gezinnen. Broer Adolf overleefde met zijn gezin. Broer Salli was al voor de oorlog overleden, zijn gezin is omgekomen. Van de familie van haar man zijn z’n broer Levie, de man van Rosalie, en een zus omgekomen.

Oorlogsmonument en Stolpersteine te Weesp.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

In maart 2022 verscheen over deze familie het boek ‘Veertien kinderen’, geschreven door Fred Menko.

Menko Weesp

Menko Emma geh. WonderMenko Emma geh. Wonder