U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers M t/m S » Melammet-Gobas, Hendrika

Melammet-Gobas, Hendrika

Melammet, Leizer

  • Geboren 12-06-1871 Poniwritz, Rusland
  • Overleden 21-09-1942 te Auschwitz-Monowitz, Polen – 71 jaar
  • Z.v. Schlomo Peretz Melamed later Bloom, en Sheina Zelda Kalmanowitz
  • Gehuwd in 1896 met Hendrika Gobas

Melammet-Gobas, Hendrika

  • Geboren 23-03-1868 te Oldenzaal
  • Overleden 09-04-1943 te Sobibor, Polen – 75 jaar
  • D.v. Arie Gobas, kramer, en Judick Marcus

Het echtpaar woonde aan de Boterstraat 5 te Oldenzaal. Leizer was schilder en kosjer slager.

Leizer was de oudste uit een gezin met acht kinderen. Hij kwam al in 1892 vanuit Rusland in Oldenzaal terecht. Hij woonde toen bij de Russische familie Dimmann. Hier hebben meerdere Russen gewoond. Zijn vader overleed in 1933 en zijn moeder in 1937. Hendrika kwam uit een gezin met negen kinderen, dat sinds 1861 in Oldenzaal woonde. Haar ouders trouwden in 1864, waarbij de oudste kinderen gewettigd werden. Haar vader overleed in 1894 en haar moeder in 1908.

Beiden hebben voor hun huwelijk in juni 1896 nog kort in Amsterdam gewoond. Daarna woonden ze eerst aan Op den Koem 3 en later aan de Boterstraat. Ze hadden geen kinderen.

Sinds 1903 was hij ook koster van de Joodse gemeente. Naast het onderhoud van de synagoge en het badhuis was zijn belangrijkste taak die van ritueel slachter. Dit vak heeft Leizer ook in de omgeving van Oldenzaal beoefend. Hij zorgde zo voor extra inkomsten voor de Joodse gemeente.

Leizer kwam op 17 september 1942 in kamp Westerbork. Hij ging op 18 september op transport naar het concentratiekamp Auschwitz-Monowitz, waar hij kort na aankomst werd omgebracht. Na het vertrek van Leizer woonde Hendrika bij de Jacob Lievendag en zijn vrouw aan de Poortstraat 6 te Oldenzaal. Ze had in verband met ziekte uitstel van transport. Ze kwam op 30 maart 1943 alsnog in kamp Westerbork. Ze ging samen met de familie Lievendag op 6 april op transport naar het kamp Sobibor, waar ze kort na aankomst werd omgebracht.

Holocaustslachtoffers. Van de familie van Leizer hebben een broer en drie zussen de oorlog overleefd, de anderen waren al voor de oorlog overleden. Van de familie van Hendrika is haar zus Johanna met twee van haar kinderen omgekomen. Haar zus Katriena overleed in 1941 te Enschede, haar gezin is deels omgekomen. Haar zus Aaltjen was net voor de oorlog overleden. Haar kinderen zijn omgekomen, waaronder Arie Blazer. Haar zus Helene overleed al in 1912, haar zoon Henri Menco is in Auschwitz omgebracht.

Joods monument en Stolpersteine te Oldenzaal.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Melammet-Gobas Stolpersteine

Melammet-Gobas Hendrika

Melammet Leizer