U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers K t/m M » Lievendag, Jacob

Lievendag, Jacob

Lievendag, Jacob

  • Geboren 12-11-1864 te Oldenzaal
  • Overleden 09-04-1943 te Sobibor, Polen – 78 jaar
  • Z.v. Levie Lievendag, slager, en Hester Frankenhuis
  • Gehuwd in 1894 met Bertha Elkus

Lievendag-Elkus, Bertha

  • Geboren 06-09-1869 te Denekamp
  • Overleden 09-04-1943 te Sobibor, Polen – 73 jaar
  • Z.v. Lefman Elkus, koopman, en Sara Alexander

De familie Lievendag woonde met hun negen kinderen aan de Steenstraat 32. Op Jacob na bleef iedereen ongehuwd. Zijn ouders hadden een slagerij en een textielzaak. Zijn moeder overleed in 1892 en zijn vader in 1908. Bertha was de oudste uit een gezin van vier kinderen. Haar vader overleed in 1909, evenals haar zus Emma. Haar moeder overleed in 1911.

Na hun huwelijk woonden ze eerst aan de Steenstraat, later woonden ze aan de Poortstraat 6. Ze kregen samen zeven kinderen, waarvan er enkele jong overleden. Jacob had een slagerij en veehandel. Ook had hij tot 1927 een wandelstokkenfabriek aan de Emmastraat. Ze waren niet onbemiddeld.

Jacob en Bertha hadden in verband met hun leeftijd uitstel van transport. Na het vertrek van haar man woonde Hendrika Melammet-Gobas bij hen in. Ze kwamen op 29 maart 1943 alsnog in kamp Westerbork en gingen op 6 april samen met Hendrika op transport naar het concentratiekamp Sobibor, waar ze kort na aankomst zijn omgebracht.

Holocaustslachtoffers, evenals hun dochter Stella met haar gezin. Zoon Louis was gehandicapt, hij was al voor de oorlog overleden. Dochters Bertha en Emma waren ondergedoken in Limburg, zij hebben de oorlog overleefd. De man van Emma is omgekomen. Bertha bleef ongehuwd en overleed in 1978 bij haar zus Emma, die toen met haar tweede man Zadok Colthof in Deventer woonde. Emma overleed in 1987 te Enschede.

Van de familie van Jacob is zijn zus Rosetta omgekomen, zijn broer en zus Abraham en Dina overleden tijdens de oorlog in Oldenzaal. Zijn broer en zussen Salomon, Hendrina, Roosje en Elisabeth waren al voor de oorlog overleden. Van de familie van Bertha is haar broer Hartog met zijn gezin omgekomen. Haar zus Emma was al ruim voor de oorlog overleden. Haar zus Rosa heeft met haar gezin de oorlog overleefd.

Joods monument en Stolpersteine te Oldenzaal.

Monument oorlogsslachtoffers Dinkelland voor Bertha.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

De woningen aan de Poortstraat 6 (6 kamers en keuken) en Poortstraat 29 te Oldenzaal waren in het bezit van Jacob Lievendag. Het is niet bekend wat er na de ontneming mee is gebeurd, maar er volgde rechtsherstel. Namens zijn dochters Bertha en Emma werd het huis met winkel en erf aan de Poortstraat 6 in 1962 voor het bedrag van 21.000 gulden verkocht aan J.H.A.J. Snijders, slager, uit Oldenzaal. Het huis met erf aan de Poortstraat 29 werd in 1963 voor het bedrag van 4.951 gulden verkocht aan de gemeente Oldenzaal. Samen met zijn zus Rosetta was hij eigenaar van hun ouderlijk huis aan de Steenstraat 32-34/Koemstraat 1. De woning op nummer 32 (8 kamers en keuken) werd door haar bewoond. Na de ontneming werden beide woningen op 1 april 1943 voor het bedrag van 14.250 gulden verkocht aan B.H.J. Linderman. Het betrof hier twee woningen met erf en een bedrijfsruimte. Er volgde rechtsherstel, waarna het pand namens  Bertha en Emma Lievendag in 1963 voor het bedrag van 48.624 gulden werd verkocht aan de gemeente Oldenzaal. Het pand werd later gesloopt voor het singelplan. Verder bezat Jacob een perceel aan de Denekamperstraat 48a te Noord-Berghuizen. Na de ontneming werd het perceel, bestaande uit huis, schuur en tuin,op 15 april 1943 voor het bedrag van 4.600 gulden verkocht aan C.F.Z. Heidemann. Er volgde rechtsherstel, namens zijn dochters Bertha en Emma werd de woning met schuur en tuin in 1962 voor het bedrag van 16.500 gulden verkocht aan H.H.A. Keupink, bouwvakker, uit Gammelke. Het andere deel, bestaande uit een stuk grond van 5,38 are, werd door hen in 1963 voor 2.808 gulden verkocht aan de gemeente Oldenzaal. Zowel de huizen aan de Steenstraat als aan de Poortstraat vielen ten prooi aan het Singelplan.

Lievendag Jacob

Lievendag-ElkusLievendag Jacob