U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers K t/m M » Lievendag-Elkus, Bertha

Lievendag-Elkus, Bertha

Lievendag, Jacob

  • Geboren 12-11-1864 te Oldenzaal
  • Overleden 09-04-1943 te Sobibor, Polen – 78 jaar
  • Z.v. Levie Lievendag, slager, en Hester Frankenhuis
  • Gehuwd in 1894 met Bertha Elkus

Lievendag-Elkus, Bertha

  • Geboren 06-09-1869 te Denekamp
  • Overleden 09-04-1943 te Sobibor, Polen – 73 jaar
  • Z.v. Lefman Elkus, koopman, en Sara Alexander

Ze woonden eerst aan de Steenstraat en later aan de Poortstraat 6. Ze kregen samen zeven kinderen, waarvan er enkele jong overleden. Jacob had een slagerij en veehandel. Ook had hij tot 1927 een wandelstokkenfabriek aan de Emmastraat. Ze waren niet onbemiddeld.

De ouders van Jacob woonden met hun negen kinderen aan de Steenstraat 32. Op Jacob na bleef iedereen ongehuwd. Ze hadden een slagerij en een textielzaak. Zijn moeder overleed in 1892 en zijn vader in 1908. Bertha was de oudste uit een gezin met vier kinderen. Haar vader overleed in 1909, evenals haar zus Emma. Haar moeder overleed in 1911.

Jacob en Bertha hadden in verband met hun leeftijd uitstel van transport. Na het vertrek van haar man Leizer woonde Hendrika Melammet-Gobas bij hen in. Ze kwamen op 29 maart 1943 alsnog in kamp Westerbork en gingen op 6 april samen met Hendrika op transport naar het concentratiekamp Sobibor, waar ze kort na aankomst zijn omgebracht.

Holocaustslachtoffers, evenals hun dochter Stella met haar gezin. Zoon Louis was gehandicapt, hij was al voor de oorlog overleden. Dochters Bertha en Emma waren ondergedoken in Limburg, zij hebben de oorlog overleefd. De man van Emma is omgekomen. Bertha bleef ongehuwd en overleed in 1978 bij haar zus Emma, die toen met haar tweede man Zadok Colthof in Deventer woonde. Emma overleed in 1987 te Enschede.

Van de familie van Jacob is zijn zus Rosetta omgekomen, zijn broer en zus Abraham en Dina overleden tijdens de oorlog in Oldenzaal. Zijn broer en zussen Salomon, Hendrina, Roosje en Elisabeth waren al voor de oorlog overleden. Van de familie van Bertha is haar broer Hartog met deels zijn gezin omgekomen. Haar zus Emma was al ruim voor de oorlog overleden. Haar zus Rosa heeft met haar gezin de oorlog overleefd.

Joods monument en Stolpersteine te Oldenzaal.

Monument oorlogsslachtoffers Dinkelland voor Bertha.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Lievendag-ElkusLievendag Jacob