U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers K t/m M » Lievendag, Stella geh. Samuel

Lievendag, Stella geh. Samuel

  • Geboren 22-11-1898 te Oldenzaal
  • Overleden 21-05-1943 te Sobibor, Polen – 44 jaar
  • D.v. Jacob Lievendag, slager, en Bertha Elkus
  • Gehuwd in 1918 met Mozes Samuel, veehandelaar

Stella groeide op in een gezin met vier kinderen aan de Poortstraat 6 te Oldenzaal.

Na haar huwelijk woonde ze aan de Kleine Overstraat 14 te Deventer, waar drie van hun kinderen werden geboren. Ze woonden later aan de Richard Holstraat 2 te Enschede waar hun jongste kind in 1938 werd geboren. Door de functie van haar man als bode bij de Joodse Raad kregen ze uitstel van transport.

Stella kwam met haar man en de dochters Bertha en Louise alsnog op 11 mei 1943 in kamp Westerbork. Ze gingen op 18 mei op transport naar het concentratiekamp Sobibor, waar ze kort na aankomst werden omgebracht.

Hun beide zoons Mozes en Jacob zijn tijdens hun poging om via Zwitserland Engeland te bereiken in Frankrijk gepakt en vanuit het Franse kamp Beaune de la Rolande op 28 Juni 1942 naar Auschwitz gedeporteerd, waar ze kort na aankomst op 01-07-1942 werden omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals haar man, de kinderen Mozes, Jacob, Bertha en Louise en haar ouders. Haar zussen Bertha en Emma hebben de oorlog in de onderduik overleefd. Haar gehandicapte broer Louis was kort voor de oorlog reeds overleden. Van de familie van haar man zijn z’n moeder, twee broers en een zus omgekomen.

Joods monument te Enschede.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.