U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers M t/m S » Menco, Henri

Menco, Henri

  • Geboren 04-11-1887 te Arnhem
  • Overleden 08-10-1942 te Auschwitz, Polen – 54 jaar
  • Z.v. Mozes Menco, winkelier, en Helena Gobas

Hij werkte van juli tot oktober 1904 als slagersknecht bij zijn oom Leizer Melammet aan de Boterstraat 3 te Oldenzaal. Diens vrouw Hendrika was een zus van zijn moeder. Van september 1906 tot maart 1907 was hij slagersknecht bij Ruben Jonas Kan.

Henri kwam uit een gezin met zes kinderen, zijn vader overleed al in 1894 en zijn moeder in 1912. Een broer en zus stierven op jongere leeftijd. Zijn zus Rosetta was in 1906 een half jaar dienstmeisje bij Leizer Melammet en zijn broer Abraham werkte daar drie jaar als schildersknecht. Henri werkte verder als slagersknecht in Assen, Doetinchem en Gendringen. Hij bleef ongehuwd en woonde sinds oktober 1924 in Den Haag, laatstelijk aan de Zwetstraat 139.

Henri kwam op 3 oktober 1942 in kamp Westerbork. Hij ging op 5 oktober op transport naar het concentratiekamp Auschwitz, waar hij kort na aankomst werd omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn zus Julia met haar man en twee van de vier kinderen. Zijn zus Rosetta stierf kort voor de oorlog, haar man is omgekomen. Zijn broer Abraham heeft met zijn vrouw waarschijnlijk de oorlog overleefd.

Monument Joods Den Haag.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.