U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers A t/m C » Cohen-Goldschmidt, Bertha

Cohen-Goldschmidt, Bertha

  • Geboren 29-01-1870 te Hildesheim, Duitsland
  • Overleden 23-07-1943 te Sobibor, Polen – 73 jaar
  • D.v. Moritz Goldschmidt, bankier, en Georgina Feldstein
  • Weduwe van David Heijman Cohen, fabrikant

Bertha groeide op in Hildesheim in een gezin met vijf kinderen. Ze volgde daar haar opleiding aan het Goethe gymnasium. Na haar huwelijk in 1896 woonden ze aan de Hofmeijerstraat 4 (villa ‘t Paradijs) te Oldenzaal. Haar man was een zoon van Heijman Cohen en Berendina Schleisner. De vader van Bertha overleed in 1899.

Ze kregen samen drie kinderen, waarvan dochter Helena op 12-jarige leeftijd overleed. In augustus 1916 zijn ze naar Den Haag verhuisd. Haar man overleed in 1935. Ze woonde sinds november 1938 aan de Stadhouderskade 8 te Den Haag.

Hier kwamen ook haar uit Duitsland gevluchte zus Merwy en broer Adolf bij haar wonen. Merwy was sinds 1920 de weduwe van de welgestelde Carl Mengers. Ze was van plan naar haar al geëmigreerde zoon Georg in Amerika te vertrekken, maar door de inval van de Duitsers lukte dat niet meer. Sinds september 1940 mochten buitenlandse Joden niet meer in Den Haag wonen. Ze zijn toen vertrokken naar Doorn, waar ze gingen wonen aan de Frederik Hendrikweg 39.

Bertha en haar zus Merwy kwamen op 22 april 1943 in kamp Vught. Ze werden op 8 mei doorgestuurd naar kamp Westerbork. Ze was in afwachting van een ‘Palestina-austausch, omdat haar dochter Georgine en de dochter van Merwy al in Palestina woonden. Hierbij zouden Joden worden uitgewisseld tegen Duitse Tempeliers in Palestina. Maar op 20 juli 1943 gingen ze alsnog op transport naar het concentratiekamp Sobibor, waar ze kort na aankomst werden omgebracht. Broer Adolf kwam op 1 april 1944 in kamp Westerbork, hij is op 25-10-1944 in het concentratiekamp Auschwitz omgekomen.

Holocaustslachtoffer, evenals haar zussen Johanna, Henriette, Merwy en haar broer Adolf met deels hun gezinnen. Haar kinderen Georgine en Henri Maurits hebben met hun gezinnen de oorlog overleefd. Georgina woonde al voor de oorlog in Palestina en haar zoon Henri woonde met zijn gezin in Indië, waar hij rechterlijk ambtenaar was. Van de familie van haar man zijn Helena, Meijer, Wolter, Roosje, Marianne, Isidor en Heintje omgekomen. 

Joods monument te Utrecht en Stolpersteine bij het Goethe gymnasium te Hildesheim.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.