U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers S t/m Z » Zwartz, Eliëzer

Zwartz, Eliëzer

  • Geboren 22-12-1880 te Oldenzaal
  • Overleden 30-04-1943 te Sobibor, Polen – 62 jaar
  • Z.v. Isak Zwartz, fabrikant, en Regina Plaat
  • Gehuwd met Käthe Karoline Rosenthal

Het gezin woonde met hun zes kinderen aan de Deurningerstraat 25 te Oldenzaal. Zijn vader zette na het overlijden van zijn vader de jute- en katoenweverij Zwartz voort samen met zijn moeder en zijn broer Nathan. Naast het bedrijf zetten ze zich in voor de Joodse Gemeenschap. Zijn vader overleed in 1922.

Eliëzer woonde na zijn huwelijk in Keulen, waar zijn twee kinderen werden geboren. Sinds juni 1939 woonde het gezin aan de Van Halllaan 29 te Naarden. In december 1942 moesten ze verhuizen naar de Uiterwaalstraat 124 I te Amsterdam.

Eliëzer en zijn vrouw kwamen op 17 april 1943 in kamp Westerbork. Ze gingen op 27 april op transport naar concentratiekamp Sobibor, waar ze kort na aankomst werden omgebracht. Hun zoon Herbert kwam al op 7 april 1943 in kamp Westerbork en ging dezelfde dag nog op transport naar het concentratiekamp Auschwitz. Waar en wanneer hij precies is overleden is onbekend. Op zijn overlijdensakte werd 31-03-1944 ergens in Duitsland aangegeven.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn vrouw en zijn zoon Herbert. Zijn dochter Regina heeft de oorlog overleefd. Zijn moeder en zijn broers en zussen Berendina, Henriëtte, Sophia en Wolf met deels hun gezinnen zijn omgekomen. Zijn broer Salomon Izak heeft met zijn gezin grotendeels de oorlog overleefd, diens zoon Isak is omgekomen te Mauthausen. Van de familie van Käthe is een zus omgebracht.

Oorlogsmonument te Naarden.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Zwartz Eliëzer