U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers M t/m S » Muller-Aschoff, Helene

Muller-Aschoff, Helene

Muller, Nathan

 • Geboren 27-04-1876 te Oldenzaal
 • Overleden 27-11-1942 te Auschwitz, Polen – 66 jaar
 • Z.v. Samuel Liefman Muller, koopman, en Sara Cohen
 • Gehuwd in 1908 met Helene Aschoff

Muller-Aschoff, Helene

 • Geboren 28-10-1880 te Horn-Hamm, Duitsland
 • Overleden 27-11-1942 te Auschwitz, Polen – 62 jaar
 • D.v. Abraham Aschoff en Fanni Grüneberg

Muller, Samuel Liefman (Leo)

 • Geboren 02-07-1909 te Oldenzaal
 • Overleden 04-06-1943 te Sobibor, Polen – 33 jaar

Muller, Nathan Albert (Albert)

 • Geboren 22-07-1910 te Oldenzaal
 • Overleden 14-10-1941 te Mauthausen, Oostenrijk – 31 jaar

De familie Muller kwam in mei 1871 met hun drie kinderen vanuit Enschede naar Oldenzaal. In Oldenzaal werden nog vijf kinderen geboren. Zus Emma overleed op jonge leeftijd. Zijn vader overleed in 1880, waarna zijn moeder in 1885 hertrouwde met Salomon Frankfort. Samen kregen ze dochter Johanna, waarna zijn moeder in 1902 en stiefvader in 1922 overleed.

Na hun huwelijk woonden ze eerst bij zijn stiefvader aan de 2e Eekteweg 1 te Oldenzaal. Sinds oktober 1920 woonden ze aan de Spoorstraat 1. Samen kregen ze vijf kinderen. Nathan was koopman, hij grossierde in zadels, lederwaren en bijbehorende artikelen. Zijn zoon Leo studeerde farmacie in Groningen. Hij had sinds 1939 een apotheek aan de Oldenzaalsestraat 143 te Enschede. waar hij ook woonde. Ook zijn zus Aaltje woonde hier met haar man. Leo had Multiple Sclerose en zat in een rolstoel. Albert studeerde in Groningen rechten. Hij had later als advocaat een eigen praktijk aan de Haaksbergerstraat te Enschede, maar bleef thuis wonen. Tijdens de oorlog zat hij in het verzet. Hij was lid van een hulporganisatie die Joden over de grens hielp en zorgde dat ze werden opgevangen.

Nathan en Helene kwamen op 18 november 1942 in kamp Westerbork. Ze gingen op 24 november op transport naar het concentratiekamp Auschwitz, waar ze kort na aankomst werden omgebracht. Albert  behoorde tot de Mauthausengroep, die zich in de nacht van 13 op 14 september 1941 in Enschede moest melden in verband met represaillemaatregelen. Ook Simon Frankenhuis, de man van zijn zus Aaltje, is hierbij weggevoerd. Beiden zijn na enkele weken in Mauthausen omgekomen. Leo was ondergedoken, maar hij kwam op 11 mei 1943 alsnog in kamp Westerbork. Hij ging op 1 juni op transport naar kamp Sobibor, waar hij na aankomst werd omgebracht.

Holocaustslachtoffers, de drie dochters Sara (Annie), Aaltje (Lies) en Roza (Lenie) zaten ondergedoken in Hoensbroek en hebben de oorlog overleefd. De man van Aaltje is omgekomen in Mauthausen. Zijn zus Antje met haar dochter en zus Elia met haar kinderen, en zijn halfzus Johanna zijn omgekomen. Zijn zussen Roosjen en Henriette hebben met deels hun gezin de oorlog overleefd. Broer Lion was net voor de oorlog overleden. Over zijn broer Abraham is verder weinig bekend. Van de familie van Helene is haar zus Rosa omgekomen, verder is er over de familie weinig bekend.

Joods monument en Stolpersteine te Oldenzaal.

Stolperstein voor Leo te Enschede.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Verhaal: Het droevig lot van apotheker Leo Muller

Muller Nathan gezin

De ouders Muller met v.l.n.r. hun kinderen Samuel Liefman (Leo), Sara (Annie), Nathan Albert en Aaltje (Lies). Foto circa 1920, Roza (Lenie) was nog niet geboren.

Muller-Asschoff Stolpersteine

Muller-Aschoff, Helene Muller NathanMuller Nathan Albert

Muller Aschoff