U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers C t/m K » Frankfort, Johanna geh. Spanjaard

Frankfort, Johanna geh. Spanjaard

  • Geboren 16-12-1885 te Oldenzaal
  • Overleden 01-02-1943 te Auschwitz, Polen – 57 jaar
  • D.v. Salomon Mozes Frankfort, kantoorbediende, en Sara Cohen
  • Weduwe van Meijer Spanjaard, slager

Het gezin woonde aan de 2e Eekteweg 1 te Oldenzaal. Haar moeder was de weduwe van Samuel Liefman Muller, die in 1880 overleed. Samen met hem kreeg ze acht kinderen. Zij hertrouwde in 1885 met Salomons Mozes Frankfort, met wie ze dochter Johanna kreeg. Haar moeder overleed in 1907 en haar vader in 1922.

Johanna trouwde in 1906 met Meijer Spanjaard en woonde daarna in Borne. Hier begon haar man een slagerij in het oude joodse schooltje aan de Oude Kerkstraat. Vanaf 1906 woonde hij in een gedeelte van het Spanjaardshuis, dat in 1865 door zijn oom Levie Spanjaard was gebouwd. Ernaast liet hij een winkel annex slachterij, rokerij en stal bouwen.

Ze hadden geen kinderen. Haar man stierf in 1925. Johanna verhuisde al voor de oorlog naar Deventer, waar ze in 1939 woonde aan de Brinckerinckstraat 22 en later aan de 1e Weerdsweg 71. In oktober 1939 schreef ze een brief aan de Joodse Gemeente te Deventer, dat ze graag lid wilde worden van de Nederlands Israëlitische Gemeente aldaar.

Ze kwam op 15 januari 1943 in kamp Westerbork. Ze ging op 29 januari op transport naar het concentratiekamp Auschwitz, waar ze kort na aankomst werd omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals haar halfzus en -broers Antje, Elia en Nathan Muller met deels hun gezinnen. Haar halfzussen Roosjen en Henriette hebben de oorlog overleefd, evenals deels hun gezinnen. Halfbroer Lion overleed al voor de oorlog. Van de familie van haar man heeft een zus overleefd.

Joods monument te Deventer.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Frankfort, Johanna geh. Spanjaard