U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers K t/m M » Lindeman-Bos, Henriette

Lindeman-Bos, Henriette

Lindeman, Izaäk

  • Geboren 31-05-1883 te Wierden
  • Overleden 12-10-1942 te Auschwitz, Polen – 59 jaar
  • Z.v. Hein Lindeman en Rebekka de Bruin
  • Gehuwd in 1907 met Henriette Bos

Lindeman-Bos, Henriette

  • Geboren 13-10-1879 te Almelo
  • Overleden 12-10-1942 te Auschwitz, Polen – 62 jaar
  • D.v. Joseph Bos, koopman, en Sophia Goldsmid

Ze woonden met hun gezin van december 1920 tot november 1926 in Oldenzaal. Ze woonden op verschillende adressen, laatstelijk aan de Kastanjestraat 19. Izaäk werkte als chefkruier bij de Nederlandse Spoorwegen. Ook hun nichtje Antje Bos kwam met hen mee, zij woonde tijdelijk bij hen na het overlijden van haar moeder. Ze vertrokken naar Wierden.

Izaäk kwam uit een gezin met negen kinderen, waarvan er enkele jong overleden. Zijn vader overleed in 1897, wanneer zijn moeder is overleden in onbekend. Henriette kwam uit een gezin met zeven kinderen, ook hier overleden enkele kinderen jong. Haar vader overleed in 1894 en haar moeder in 1903 te Almelo. Henriette was costuumnaaister. Ze woonden na hun huwelijk in Almelo, waar hun drie kinderen zijn geboren. Na Oldenzaal en Wierden woonden ze uiteindelijk weer in Almelo en wel aan de Adastraat 39.

Izaäk kwam op 21 augustus 1942 in het werkkamp Overbroek te Kesteren. Henriette ging samen met dochter Rebecca op 3-5 oktober 1924 naar kamp Westerbork en haar man Izaäk rond 6 oktober. Hun dochter Rebecca is hier op 6 oktober getrouwd met Willem Salomon Zwarts, beide ouders waren getuige. Ze gingen samen op 9 oktober op transport naar het concentratiekamp Auschwitz, waar ze kort na aankomst werden omgebracht. Hun zoon Hein zat in het verzet, hij is op 06-04-1945 te Diepenveen gefusilleerd.

Holocaustslachtoffers, evenals hun kinderen Hein en Rebecca met haar man. Over hun dochter Sophia is nu verder niets bekend. Als ook van de familie van Izaäk zijn zussen en broer Ester, Zientjen, Barend en Leentje met grotendeels hun gezinnen. En van de familie van Henriette haar broer Salomon met deels zijn gezin en zus Merlena met haar kinderen. Een zoon van Salomon, Een dochter van Merlena, Rebekka, was gehuwd met Abram Duszny en een zoon van Salomon, Joseph, met Naj Duszny. Haar broers Jacob en Louis waren al voor de oorlog overleden. Louis was de vader van Sophia, Antje en Helena Bos.

Joods monument en Stolpersteine te Almelo.

Oorlogsmonument te Almelo.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Lindeman-Bos Henriette