U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers C t/m K » Duszny, Naj geh. Bos

Duszny, Naj geh. Bos

  • Geboren 10-06-1895 te Chorzele, Polen
  • Overleden 01-12-1940 te Almelo – 45 jaar
  • D.v. Majer Duszny/Doesner, slaapsteehouder, en Sura Brajna Zagacker
  • Gehuwd in 1921 met Joseph Bos, koopman

Het gezin kwam met hun drie kinderen in juli 1900 vanuit Amsterdam naar de Hofstraat 6 te Oldenzaal, waar ze het volkslogement Doesner hadden. Haar vader gebruikte de naam Doesner, evenals Naj die eigenlijk Rieka heette.  Haar vader overleed in 1922 en haar moeder in 1936 te Oldenzaal.

Naj was van juli tot september 1915 in Amsterdam, waar ze op 15-08-1915 beviel van zoon Wilhelm Theodoor Doesner. Deze bleef als pleegzoon bij Wilhelm Theodoor Masseling en zijn vrouw, die kinderloos waren. Later kreeg hij de achternaam Doesner Masseling.

Na haar huwelijk woonde ze aan de Ootmarsumschestraat 20a te Almelo, Ze kregen samen twee kinderen. Haar man was een broer van Louis Bos, de vader van Sophia, Antje en Helena Bos. Naj overleed in december 1940 aan een slopende ziekte.

Haar man kwam op 29 juni 1943 in kamp Westerbork en ging dezelfde dag op transport naar het concentratiekamp Sobibor, waar hij kort na aankomst werd omgebracht. Dochter Kaatje ging al op 5 oktober 1942 op transport naar kamp Auschwitz, waar ook zij meteen werd omgebracht. Dochter Selma was niet thuis toen haar vader en zus opgepakt werden. Zij werd door buren opgevangen en aan een onderduikplek geholpen.

Haar man en dochter Kaatje werden slachtoffers van de Holocaust evenals haar broer Abram met zijn gezin. Hun dochter Selma heeft de oorlog overleefd. Van de familie van haar man is een zus omgekomen. Een zus en halfbroer overleefden de oorlog.

Duszny, Naj geh. BosDuszny, Naj geh. Bos