U bent hier: Welkom » Personen » Slachtoffers K t/m M » Leeuw de, Leendert

Leeuw de, Leendert

Leeuw de, Leendert

  • Geboren 02-07-1885 te Arnhem
  • Overleden 05-11-1942 te Auschwitz, Polen – 57 jaar
  • Z.v. Isaac de Leeuw, pettenmaker, en Katriena Gobas
  • Gehuwd in 1912 met Henriette Rosenberg

Leeuw de-Rosenberg, Henriette

  • Geboren 18-08-1885 te Enschede
  • Overleden 05-11-1942 te Auschwitz, Polen – 57 jaar
  • D.v. David Rosenberg, koopman, en Mina Meijer

Leeuw de, Catharina Mina

  • Geboren 01-12-1912 te Oldenzaal
  • Overleden 09-04-1943 te Sobibor, Polen – 30 jaar

Het gezin woonde aan de Waagstraat 8 te Oldenzaal. Leendert was slager en caféhouder. De slagerij was op nummer 8 en het café op nummer 6. Ze woonden eerder aan de Ootmarsumsestraat en de Leliestraat. Hun dochter Catharina was enig kind, zij werkte als verkoopster.

Leendert groeide op in Arnhem, hij was de oudste van de zes kinderen. Zijn vader overleed in 1888. Hij kwam in april 1908 vanuit Den Haag naar Oldenzaal, hij was toen slagersknecht bij Ruben Juda Kan. Henriette groeide op een groot gezin te Enschede, zij was uit het tweede huwelijk van haar vader. Haar moeder overleed in 1916 en haar vader in 1921. Een broer van Leendert was getrouwd met een zus van Henriette.

Leendert en zijn vrouw kwamen op 3-5 oktober 1942 in kamp Westerbork, waarschijnlijk kwam Leendert uit een werkkamp. Ze gingen op 2 november op transport naar het concentratiekamp Auschwitz, waar ze kort na aankomst werden omgebracht. Hun dochter Catharina was ondergedoken. Zij kwam op 29 maart 1943 in kamp Westerbork. Ze ging op 6 april op transsport naar kamp Sobibor, waar ze na aankomst werd omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn vrouw en zijn dochter Catharine. Als ook zijn broers Arie, Michel en Abraham met deels hun gezinnen. Zijn moeder Katriena overleed in mei 1941  te Enschede. Zijn broer Mozes heeft met zijn gezin de oorlog overleefd, evenals zijn zus Betje met haar kinderen. Haar man werd omgebracht. Van de familie van Henriette zijn haar zus Carolina met haar man Michel, een broer van Leendert, omgekomen. Haar broers Bernard, Herman en Arie zijn voor de oorlog naaar België vertrokken. Zij hebben waarschijnlijk de oorlog overleefd.

Joods monument en Stolpersteine te Oldenzaal.

Leeuw de Leendert

*  Het echtpaar De Leeuw gaf kort voor de deportaties een licht-paars tafelkleed in bewaring aan een bevriende familie in Oldenzaal. Zij zouden het na de oorlog komen ophalen. Het gezin is niet teruggekeerd. Het tafelkleed wordt nog altijd door de familie bewaard.

Leeuw de-Rosenberg Stolpersteine

Leeuw de LeendertLeeuw-de-Rosenberg-HenrietteLeeuw de-Rosenberg Stolpersteine

Leeuw-de-Rosenberg-Henriette