U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers C t/m K » Hedeman, Debora Julia

Hedeman, Debora Julia

  • Geboren 08-08-1901 te Ootmarsum
  • Overleden 09-04-1943 te Sobibor, Polen – 42 jaar
  • D.v. Hartog Hedeman, koopman, en Bertha Zilversmit

Debora (Bora) woonde sinds oktober 1927 aan de Hofmeijerstraat 2 te Oldenzaal.

Ze werd geboren aan de Putstraat te Ootmarsum en was enig kind. Ze verloofde zich eind augustus 1926 met Jacques Levitus uit Almelo, maar tot een huwelijk is het niet gekomen. Na het overlijden van haar vader in oktober 1928 kwam ook haar moeder in Oldenzaal wonen.

Debora was telefoniste op het postkantoor te Oldenzaal, maar ze werd in februari 1941 ontslagen omdat ze Joods was. In de oorlogsjaren had Oldenzaal een N.S.B.-burgemeester, die uit Ootmarsum kwam en Debora nog als meisje kende. Ook toen hij secretaris der gemeente Ootmarsum was, stond hij nog in contact met de familie Hedeman.

Toen het menens werd met de deportaties heeft hij Debora opgezocht. Hij beloofde haar onmiddellijk bericht te sturen als ze op de lijst stond. Tevens bood hij aan voor een onderduikadres te zorgen. Maar ze weigerde omdat ze haar oude, zieke moeder niet alleen wilde laten. Toen haar moeder in het ziekenhuis werd opgenomen, dook ze eind december 1942 alsnog onder in Eibergen. Ze zat daar in een hol in het Hoonesbos, samen met de Oldenzaalse Catharina de Leeuw, hier Mimi de Leeuw genoemd.

Ze werden verraden door degene die had meegeholpen met het hol. Hij werd vertrouwd omdat hij eerder een Joodse onderduiker onderdak had geboden. De Duitse S.D. deed hier op 27 maart 1943 een inval. Door het gerucht te verspreiden dat op de bewuste zaterdag in maart 1943 invallen zouden worden gedaan bij woningen op zoek naar onderduikers, zorgden de autoriteiten ervoor dat de Joden hun toevlucht zochten in de schuilplaats in het bos. Ook Debora en Catharina vluchtten vanuit hun onderduikadres naar het hol in het Hoonesbos. Er werden 22 Joodse onderduikers oppakte en afgevoerd, allen zijn omgekomen.

Debora en Catharina kwamen op 29 maart 1943 in kamp Westerbork en gingen op 6 april op transport naar het concentratiekamp Sobibor, waar ze na aankomst werden omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals haar moeder Bertha.

Joods monument en Stolpersteine te Oldenzaal.

Monument voor Gevallen PTT’ers te Den Haag.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Hedeman DeboraHedeman DeboraHedeman Debora