U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers M t/m S » Northeimer, Benjamin

Northeimer, Benjamin

  • Geboren 03-02-1884 te Herwen en Aerdt
  • Overleden 15-10-1942 te Auschwitz, Polen – 58 jaar
  • Z.v. Salomon Northeimer, slager, en Jetje Kats
  • Gehuwd in 1915 met Kaatje Frankenhuis

Benjamin was van augustus 1898 tot november 1900 slagersknecht bij H.J. Kan te Oldenzaal. Daarna vertrok hij naar Lobith. Verder werkte hij nog in Den Haag en Amsterdam.

Hij kwam uit een gezin met negen kinderen, waarvan meerdere kinderen jong overleden. Zijn moeder overleed in 1893 na de bevalling van een doodgeboren kind. Zijn vader hertrouwde met Heintje Cohen, uit dit huwelijk werden nog vijf kinderen geboren. Zijn vader overleed in 1933.

Na zijn huwelijk woonden ze in Haaksbergen, waar hij een slagerij had in de oude zuivelfabriek aan de Spoorstraat. In 1924 verhuisden ze naar het Duitse Emmerich en rond 1926 naar de Boompjes 14 te Almelo. Benjamin was slager en later kruidenier. Ze kregen twee doodgeboren kinderen.

Benjamin zat sinds 27 augustus 1942 in het werkkamp De Bruine Enk te Putten. Beiden kwamen begin oktober 1942 in kamp Westerbork.  Ze gingen op 12 oktober op transport naar het concentratiekamp Auschwitz, waar ze kort na aankomst werden omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn vrouw. Als ook zijn broer Louis met zijn vrouw, zijn zus Dina met haar gezin, en zijn halfbroers Simon en David met hun gezinnen. Zijn zus Johanna heeft de oorlog overleefd, haar kinderen zijn omgekomen. Ook halfzus Sophia heeft de oorlog overleefd.

Joods monument en Stolpersteine te Almelo.

Oorlogsmonument te Almelo.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Northeimer-Frankenhuisortheimer