U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers K t/m M » Lindeman, Rebekka

Lindeman, Rebekka

  • Geboren 16-02-1895 te Almelo
  • Overleden 09-04-1943 te Sobibor, Polen – 48 jaar
  • D.v. Sallie Lindeman, koopman, en Merlena Bos
  • Gehuwd geweest met Abraham Duszny

Rebekka woonde sinds 1921 aan de Hofstraat 6 te Oldenzaal. Ze vertrok in juli 1937 naar Amsterdam. Ze was logementhoudster.

Ze groeide op in Almelo als oudste van de vijf kinderen. Haar vader overleed in 1922, hij was een broer van Izaäk Lindeman. Haar moeder was weer een zus van diens vrouw Henriette. Ze trouwde in maart 1922 met Abram. Samen kregen ze twee kinderen. Het huwelijk werd in1929 ontbonden, waarna Abram naar Amsterdam vertrok. Daar trouwde hij later met Sara Coppenhagen. Rebekka bleef met haar zoons aan de Hofstraat 6 wonen.

Het kerkbestuur van de Joodse Gemeente Oldenzaal spande zich nog in om voor haar zoon Meijer een studiebeurs te krijgen, zodat hij in Enschede de Ambachtschool kon bezoeken. Ze diende daarvoor in mei 1936 een verzoek in bij de Maatschappij tot Nut der Israëlieten. Hun antwoord is onbekend. In juli 1937 vertrok ze met haar kinderen naar de Nieuwe Kerkstraat 103 I te Amsterdam.

Rebekka kwam op 2 april 1943 in kamp Westerbork en ging op 6 april op transport naar het concentratiekamp Sobibor, waar ze kort na aankomst werd omgebracht. Haar oudste zoon Salli kwam op 24 juli 1942 in kamp Westerbork. Hij ging op 31 juli 1942 op transport naar kamp Auschwitz, waar hij twee maanden later overleed. Haar zoon Meijer was eerst tewerkgesteld in de landbouw. Hij ging samen met zijn vader, stiefmoeder en halfbroer Alexander op 18 mei 1943 op transport naar het kamp Sobibor, waar ze kort na aankomst werden omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals haar kinderen Salli en Meijer, als ook haar ex-man Abram met zijn nieuwe gezin. Van haar familie zijn haar moeder en haar zussen Sophia en Elisabeth met grotendeels hun gezinnen omgekomen. Elisabeth was getrouwd met David Minco. Haar broer Hein en zus Esther waren al voor de oorlog overleden.

Monument op de Dam en Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.