U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers K t/m M » Lange de, Josephina geh. Spanjar

Lange de, Josephina geh. Spanjar

  • Geboren 16-09-1892 te Rijssen
  • Overleden 19-10-1942 te Auschwitz, Polen – 50 jaar
  • D.v. Ruben de Lange, veehandelaar, en Roosje Samuel
  • Gehuwd in 1921 met Salomon Spanjar, pluimveehandelaar

Josephina was van april 1908 tot januari 1910 dienstmeisje bij de familie Lazarus op A 908 te Oldenzaal. Ze was een zus van Sara Löwenstein-de Lange. Ook haar zus Rebekka heeft in Oldenzaal gewoond.

Ze groeide op in een gezin met zeven kinderen. Haar moeder overleed in 1934 en haar vader in 1936. Na haar huwelijk woonde ze met haar man (bijgenaamd de Monne) aan de Elsenerstraat 48 te Rijssen. Ze kregen samen vier kinderen, waarvan er één levenloos werd geboren. Haar man was pluimveehandelaar en klompenmaker.

Josephina ging samen met haar kinderen op 16 oktober 1942 op transport naar het concentratiekamp Auschwitz, waar Josephina, Hendrina en Israel kort na aankomst werden omgebracht. Haar zoon Israel overleed op 31-03-1944 ergens in Midden-Europa. Het is niet bekend of haar man tegelijk met hen op transport ging. Hij overleed op 21-01-1945 te Blechhammer.

Holocaustslachtoffer, evenals haar man en haar kinderen Hendrina, Ruben en Israël. Als ook haar broers en zussen Gerrit, Rebekka, Sara en Aron met hun gezinnen. Haar zus Melia heeft met haar man de oorlog overleefd. Haar zus Mina was al ruim voor de oorlog overleden, haar man en dochter zijn omgekomen. Van de familie van haar man zijn drie broers en een zus omgekomen, waaronder Hartog Spanjar.

Joods monument en Stolpersteine te Rijssen.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Lange-de-Josephina-geh.-Spanjar

Josephina samen met haar kinderen

Lange de Josephina geh. Spanjar

Lange-de-Josephina-geh.-SpanjarLange-de-Josephina-geh.-Spanjar