U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers K t/m M » Lazarus-Frank, Julchen

Lazarus-Frank, Julchen

  • Geboren 16-02-1871 te Lorup, Duitsland
  • Overleden 27-11-1942 te Auschwitz, Polen – 71 jaar
  • D.v. Isaak Frank en Hannchen Heilbrunn
  • Weduwe van Izaak Lazarus, landbouwer en paardenhandelaar

De familie Lazarus woonde van mei 1905 tot juni 1908 met hun vier kinderen en een broer op A 908 te Oldenzaal. Hun jongste zoon Alex is hier geboren. Ze woonden eerder in het Duitse Recke, in Bourtange en in Losser. Ze vertrokken naar het Duitse Oldenburg, waar haar man in 1927 overleed.

Ze bouwden aan de Nedderend 52 te Oldenburg een succesvolle vee- en paardenhandel op. Deze handel werd hun in 1938 onmogelijk gemaakt. Julchen verhuisde in mei 1939 met haar zoon Alex en zijn vrouw en haar zwager Lazarus/Louis naar de Drienerstraat 83 te Hengelo. Ook haar dochter Selma vertrok met haar man Julius Frank naar Nederland. Een zus van Julius was in Denekamp getrouwd met Adolf ten Brink.

Julchen en haar zwager kwamen op 18 november 1942 in kamp Westerbork. Ze gingen op 24 november op transport naar het concentratiekamp Auschwitz, waar ze kort na aankomst werden omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals haar zoon Hermann en haar zwager Lazarus. Haar kinderen Iwan, Selma en Alex hebben de oorlog overleefd. Zoon Iwan was al in 1938 naar Paraguay vertrokken en Selma en Alex hebben met hun partners in de onderduik overleefd. Selma is later met haar man naar Amerika vertrokken. Van haar broers en zussen zijn Sophia, Jula en Mozes met deels hun gezin omgekomen. Broer August heeft de oorlog met een deel van zijn gezin overleefd.

Monument op de Joodse Begraafplaats en Stolpersteine te Hengelo.

Herdenkinsmonument te Hengelo

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.