U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers K t/m M » Kan, Jetta geh. Cohen

Kan, Jetta geh. Cohen

  • Geboren 16-02-1888 te Oldenzaal
  • Overleden 31-10-1943 te Vught – 55 jaar
  • D.v. Jonas Enoch Kan, slager, en Helena Cohen
  • Weduwe van Jacques Juda Cohen, adjuct commies

Het gezin Cohen woonde met hun zes kinderen aan de Bisschopstraat 41 te Oldenzaal. Jetta woonde als hulptelegrafiste van november1907 tot eind mei 1916 in Amsterdam.

Jetta trouwde in 1916 en woonde daarna met haar man in Medemblik. Korte tijd later verhuisden ze naar Renkum, waar hun dochter Juliette werd geboren. Haar man overleed enkele maanden na haar geboorte. Na zijn overlijden gingen ze bij haar ouders aan de Bisschopstraat 41 te Oldenzaal wonen. Na het overlijden van haar vader in 1936 vertrok haar moeder naar het Centraal Tehuis voor Israelieten aan de Oosthaven 31 te Gouda. Jetta en haar dochter verhuisden in juli 1937 naar Eindhoven, waar ze laatstelijk woonden aan de Willem de Zwijgerstraat 44. Sinds 1940 woonde ook haar moeder bij hen in.

Als Jetta in 1943 hoort dat dochter Juliette is opgepakt en sinds 18 augustus in kamp Vught zit, biedt ze vrijwillig aan om bij haar te blijven. Op 20 augustus komt ze in het kamp waar ze op 31 oktober 1943 overlijdt. Volgens de officiële kampadministratie is ze bezweken aan maagkanker, maar de kans is groot dat dit een verhulling is van de werkelijke doodsoorzaak. Haar dochter is dan ook nog in Vught. Zij wordt op 3 juni 1944 naar kamp Auschwitz getransporteerd, maar zou de oorlog overleven.

Holocaustslachtoffer, evenals haar moeder, haar zus Rosa en haar broer Henri. Haar broer en zussen Bendina, Elie en Sophia overleefde grotendeels met hun gezinnen. Sophia woonde tijdens de oorlog in Zuid-Afrika. Haar dochter Juliette heeft de oorlog overleefd.

Joods monument en Stolpersteine te Eindhoven.

Kan-Jetta-geh.-CohenKan-Jetta-geh.-Cohen